• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CEB odobrila Srbiji zajam od 200 miliona evra u borbi protiv korone

Izvor mondo.rs

Razvojna banka Saveta Evrope (CEB) odobrila je zajam u vrednosti 200 miliona evra za finansiranje zdravstvenog sektora u cilju borbe protiv širenja korona virusa u Srbiji.

Vlada Republike Srbije primenila je niz mera, uključujući kupovinu zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kako bi sprečila širenje epidemije, navodi se u saopštenju CEB-a.

Ističe se da će zajam Razvojne banke Saveta Evrope u formi instumenta za finansiranje javnog sektora, pokriti vanredne budžetske izdatke izazvane merama za suzbijanje koronavirusa.

Možda će vas zanimati

Finansiranje javnog sektora će podržati kontinuitet u pružanju zdravstvenih usluga i stabilnost zdravstvenog sistema, uključujući zaštitu medicinskog osoblja, kaže se u saopštenju.

Biće omogućeno i finansiranje medicinskih sredstava, lekova, medicinske opreme, monitora za pacijente i testova za korona virus.

Fokus finansiranja javnog sektora je na unapređenju snabdevanja bolnica zaštitnom opremom kao što su epidemiološke i hirurške maske, dezinfekciona sredstva i zaštitna odeća.

Razvojna banka Saveta Evrope već podržava zdravsteni sektor u Srbiji kroz nekoliko postojećih projekata.
Banka je nedavno odobrila kredit od 54 miliona evra za novu dečiju bolnicu u Tiršovoj, kao i investiciju od 200 miliona evra za finansiranje zdravstvene infrastrukture širom zemlje.

Sa najnovijim kreditom, tekuće investicije Razvojne banke Saveta Evrope u Srbiji će dostići skoro milijardu evra.

"Zdravstvo je prioritetan sektor finansiranja za našu instituciju i do sada smo imali odličnu saradnju sa Srbijom. Izbijanje epidemije virusa korona zahtevalo je dodatna ulaganja u ovu oblast a Banka je brzo odreagovala da podrži zemlje članice. Zajam koji je odobren Srbiji deo je naših napora da se zajednički borimo protiv ove epidemije", izjavio je guverner Razvojne banke Saveta Evrope, Rolf Venzel.

Ministar finansija Siniša Mali zahvalio je Razvojnoj banci Saveta Evrope na ovoj podršci, a novac će, kako je rekao, biti iskorišćen na pravi način i obezbediti da naši medicinari budu dobro snabdeveni.

"Nažalost, i naša zemlja, kao i ceo svet, suočila se sa posledicama virusa korona, ali uz odlučne i pravovremene mere, uspevamo da se izborimo da iz ove krize izađemo sa što manje posledica", rekao je Mali, navodi se u saopšetnju CEB-a.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image