• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoćete 100€? A koji vam je datum na ličnoj karti?!

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor mondo.rs

Lična karta je, ispostavilo se, presudan dokument ukoliko želite da dođete do 100€ novčane pomoći države Srbije "svim punoletnim građanima". Pasoš ovoga puta "ne igra".

 Podela 100 evra od države - Lična karta najvažnija Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Dan prijavljivanja za pomoć građanima iz opsežnog ekonomskog paketa pomoći teškog 5,1 milijardu evra, se približio. Ali, od petka sve koji žele da se prijave za 100 evra, bilo telefonom bilo kompjuterski, "pitaće" isto…

A presudno pitanje kontakt centra (broj je još nepoznanica) ili aplikacije na portalu Uprave za trezor, odnosno neophodan podatak, će glasiti - imate li važeću ličnu kartu i koji je njen broj, može se zaključiti iz "odgovora na najčešća pitanja" na sajtu Ministarstva finansija.

Možda će vas zanimati

Naime posedovanje lične karte, i to aktuelno "važeće", uz državljanstvo, dokaz je "aktivnog prebivališta", koje je takođe jedna od uslova za dobijanje 100 evra iz Uredbe Vlade o smanjenju negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti covid-19.

U Srbiji je posedovanje lične karte obavezno po zakonu (Britanci i Amerikanci bi se na to zgrozili) ali, kako se ona ne koristi često osim u kontaktima sa državnom administracijom ili eventualno bankom (a i tada može da se "prođe" sa pasošem), na njenu ažurnost građani ne gledaju pomno.

Štaviše, taj dokument ne bi trebalo da bude problem ni za one "sveže" među punoletnim građanima, odnosno osamnaestogodišnjake, jer propisi kažu da ličnu kartu mora da ima svako sa navršenih 16.

Upravo sa tim podacima je uz uredbu i napravljen "Privremeni registar punoletnih građana" u vreme donošena uredbe – 24. aprila. Prema tumačenju sa sajta Ministarstva, taj registar obuhvata, a time na 100 evra imaju pravo, samo one građane Srbije koji su na taj dan bili punoletni i sa važećom ličnom kartom (i aktivnim prebivalištem u zemlji).

Zbog toga je moguće da novac dobiju i građani kojima je u vreme vanrednog stanja (do 6. maja) važenje lične karte "isteklo" (šalteri za izdavanje dokumenata u policiji su otvoreni pre nekoliko dana), ali nismo sigurni da će do novca doći oni koji na taj datum nisu imali važeću ličnu kartu.

Izgleda kruta birokratska "granica", ali ostaje da se vidi kako će se taj deo propisa tretirati u praksi (i eventualno pred sudom jer punoletan građanin bi trebalo da ima ista prava bez obzira da li ima "potvrdu države" u vidu lične karte ili ne).

Sada će taj datum važenja svakako morati da pogledaju, jer bez "važeće" lične karte njen registracioni broj (kao jedan od tri podatka koji se daju, uz JBMG i broj računa u banci) je sam po sebi "nevažeći".

Tek s ovim podatkom moći ćete da očekujete da će vam novac leći na račun u isplatama koje će početi najkasnije 1. juna.

Time se, u velikoj meri, odgovara i na pitanja "gastarbajtera", odnosno iseljenika – "da li oni imaju upravo na novac". Imaju, ako im je kao prebivalište "ostala" adresa u Srbiji, i ako su redovno "obnavljali" ličnu kartu.

U tu grupu spadaju i oni koji formalno nisu napuštali teritoriju Srbije – srpski državljani na Kosovu i Metohiji. Ako nisu "zamenili" srpsku ličnu kartu za onu samoproglašenog Kosova, na šta su bili prisiljavani, imaju pravo na novac. A, ako jesu...

Srpski državljani koji žive u Srpskoj u BiH, a nemaju zvanično prebivalište u Srbiji i i važeću ličnu kartu takođe ne mogu da dobiju novac (iako imaju pasoš Srbije).

SVa pitanja i odgovore možete pogledati na sledećem linku

PROČITAJTE I OVO

Komentari 64

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Batko

Ma najbolje da nemate nikakva dokumenta, da nemate ni ime ni prezime, da sedite kući i neki da Vam uplaćuje pate na račun, da se vratimo mi najbolje u doba pre 20000 god i da budemo majmuni.

Deki

Jasaa ahahaha :)

Milovan

Licnu kartu nosim sa sobom uvek. Naravno zbog konstante represije policije tako da se ne slazem da je licna karta zaboravljena

special image