• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija ove godine neće "ispuniti plan"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Cene u Srbiji miruju, inflacija je ispod planiranog koridora, u njega će zagaziti sredinom godine ali će do kraja 2020. ostati ispod planirane crte, kažu iz NBS.

 Inflacija u Srbiji u aprilu 2020. Izvor: Mondo

Inflatorni pritisci u Srbiji su ostali niski, čemu je doprinela puna snabdevenost tržišta robom, čak i u uslovima nagle i snažne promene u strukturi tražnje izazvane pandemijom, konstatuje Narodna banka Srbije u majskom Izveštaju o inflaciji.

"Inflacija se od početka godine kretala u skladu s našim očekivanjima i u aprilu je iznosila 0,6% međugodišnje. Niske inflatorne pritiske potvrđuju i bazna inflacija od 1,4% i usidrena inflaciona očekivanja", napominje centralna banka u izveštaju.

Možda će vas zanimati

Prema majskoj centralnoj projekciji, NBS očekuje da će međugodišnja inflacija ostati niska i stabilna do kraja perioda projekcije, odnosno da će se sredinom ove godine vratiti u granice cilja.

Tome će, kako se napominje, doprineti iščezavanje baznog efekta kod cena povrća, a zatim će se do kraja godine kretati oko donje granice cilja.

"Sa oporavkom tražnje i jačanjem ekonomske aktivnosti, očekujemo da će se inflacija tokom naredne godine postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja od 3%, ali da će ostati ispod te vrednosti do kraja perioda projekcije".

U odnosu na februarsku projekciju, aktuelna projekcija inflacije je na nižem nivou, pre svega zbog oštrog pada svetske cene nafte i pada agregatne tražnje.

Neizvesnost u pogledu ostvarenja projekcije inflacije i dalje se, navodi NBS, u najvećoj meri odnosi na kretanja u međunarodnom okruženju, pre svega na globalnu trgovinu i privredni rast, tokove kapitala prema zemljama u usponu i svetske cene nafte i drugih primarnih proizvoda.

Kretanje inflacije će zavisiti i od brzine oporavaka domaće tražnje, kao i od kretanja regulisanih cena, napominje NBS u majskom Izveštaju o inflaciji.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image