• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska komisija: MOŽE VAUČER, ali samo DOBROVOLJNO!

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Evropska komisija će pokrenuti sudske postupke protiv zemalja koje krše zakon EU time što ne obezbeđuju povrat novca putnicima u slučajevima otkazivanja putovanja ili letovanja zbog pandemije korona virusa, saopšteno iz Brisela.

Mnoge evropske zemlje (uključujući i Srbiju koja nije u EU), suspendovale su svoje i EU propise o zaštiti potrošača (i niz drugih zakona) i uglavnom nametnule putnicima vaučere za zamenska putovanja umesto povraćaja novca.

U nekim zemljama država je stala iza tih vaučera svojim garancijama da će (u krajnjem slučaju, ako se ne iskoriste) biti zamenjivi za novac, u nekima ne, ali to za vlasti EU nema značaja.

Možda će vas zanimati

"Pravila EU nalažu da putnici koji imaju otkazane karte za prevoz ili celokupni aranžman, imaju pravo na izbor nadoknade kroz povraćaj novca ili vaučere", kažu u Evropskoj komisiji.

Povodom usvajanja preporuka o podizanju restrikcija na slobodu kretanja i turističkoj sezoni 2020 u EU, Evropska komisija je naglasila da je izbor na kupcima, odnosno klijentima/putnicima.

Time je Komisija praktično potvrdila stav resornog "ministra",  evropskogi komesara za pravdu i zaštitu potrošača, Didijea Rejnera, koji je ranije napisao na vebsajtu svog departmana da nema zbora da "pravo putnika na nadoknadu prema direktivama EU o putovanjima (EU Package Travel Directive) važi i u okolnostima koju vanredne i ne mogu se izbeći kao što je izbijanje epidemije covid-19".

U Briselu naglašavaju da bi prihvatanje vaučera svakako pomoglo aviokompanijama i drugim o turističkim prevoznicima i organizatorima da ostanu likvidni u trenutnoj krizi, ali i dodaju da to ne sme biti i jednina opcija koja se nudi putnicima.

Iz EK predlažu da se vaučeri učine atraktivnijima za građane tako što bi im se produžio rok upotrebe na najmanje 12 meseci, dodala fleksibilnost, omogućilo prenošenje na drugu osobi, ali i dodale neke od usluga.

"Moramo učiniti najbolje što možemo kako bi ova sezona bila bolja i za Evropljane koji putuju i za one koji se bave turizmom", navode u Komisiji.

Vaučeri su uvedeni u Srbiji uredbom Vlade, čime su derogirane odredbe zakona o zaštiti potrošača, o turizmu, o oblagacionim odnosima…., a kojima je putnicima koji su uplatili svoje aranžmane do 15. marta a neće ih iskoristiti ovog leta, ostavljena "mogućnost" da od svoje agencije dobiju zamensko putovanje na destinaciji i u terminu koju dogovore a do kraja 2021. godine.

Ukoliko to ne žele, klijenti će povraćaj svog novca morati da čekaju do januara 2022. godine.

Garancija da će zamenska putovanja biti realizovana ili novčano nadoknađena u Srbiji nema (u slučaju da, recimo, propadne agencija), za razliku od Nemačke, gde to garantuje država.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Kako niko ne vidi da je najveći problem što država ne stoji iza obaveze agencije da realizuju dodatna putovanja ili vrate novac agencije ne vredi tužiti jer ako propadnu neće imati ko da isplati novac u Evropi i u hrvatskoj država garantuje ukoliko agencija ne može da će novac biti isplaćena

ZeKa

Eto ljudi, ni nasi ne mogu da vam uzmu pare, u Strazburu bi pala ova uredba koju su nasi doneli, tako da slobodno trazite pare nazad, nikakvi vauceri. Ako ne, advokat i dobijate 100 posto, nemaju sta da traze, ono je bio klasican pokusaj kradje.

Prljavi inspektor Blaža

@ZeKa Sud u Strazburu je penicilin za ovu vlast i njene nakaradne uredbe, zakone itd. Jedino što je procedura komplikovana i vremenski zahtevna..

special image