Planine i šumarci u Srbiji puni su pečuraka jer im je pogodovala kiša. Bere se i vrganj i lisičarka i popularni tartufi, ali ove godine dosta ima i smrčaka.
Pored toga što je jedna od najukusnijih gljiva na ovom podneblju, smrčak je izuzetno zdrav, te ga s pravom nazivaju darom prirode.
Sadrži visok nivo antioksidanata, bogat je vlaknima, poboljšava rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.
Smrčak spada u red najzdravijih plodova prirode. Ova gljiva raste od aprila do juna u niskoj travi i proređenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima.
Cena mu je čak pet puta veća od vrganja, pa se za kilogram suvog daje i više od 100 evra.
To je skupocena pečurka, pa u Evropi košta i duplo skuplje. Oglasi za otkup su već krenuli na internetu, a poznavaoci prilika kažu da je zarada dobra.
Kako kaže jedan od redovnih berača sa Zlatara, problem je što cena sirovog smrčka nije toliko visoka, pa većinom svi suše ovu pečurku. Na kraju, treba više od 10 kilograma sirovog da biste dobili kilogram suvog smrčka, a njega u šumi nije baš lako naći, prenosi "Telegraf".
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Mondo ukrštenica za 22. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!