• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali o BDP-u: "Srbija apsolutni lider, neke brojke su čak iznenađujuće"

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Srbija se u prvom kvartalu ove godine pokazala kao apsolutni lider po visini bruto domaćeg proizvoda u odnosu na zemlje regiona, ali i Evrope, izjavio je danas ministar finansija siniša Mali.

Kaže da su čak i njega neke brojke prijatno iznenadile, kao i da je taj ekonomski pokazatelj najbolja potvrda napora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ispravne ekonomske politike koju je vodila Vlada Srbije a za koju su stigle i pohvale iz sveta.

"Najnoviji podaci pokazuju da je rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu iznosio 5,1%, dok je BDP Hrvatske iznosio svega 0,4%. Srpski BDP je u prva tri meseca ove godine ostvario duplo brži rast od BDP-a zemalja regiona kao što su Rumunija i Bugarska, koje su članice EU", ukazuje Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Možda će vas zanimati

Rumunija je ostvarila rast od 2,7%, a Bugarska rast od 2,4%, dodao je ministar.

Kako je istakao, u Hrvatskoj su zabeleženi i drugi loši parametri, kao što je pad prometa u trgovini na malo u martu od čak 7%, na godišnjem nivou.

Kako je navedeno, Hrvatska ima najsporiji rast od poslednjeg kvartala 2014. godine, kada je privreda na godišnjem nivou porasla za 0,7%.

Ministar je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima Srbije istakavši da su postignuti neverovatno dobri rezultati u datim okolnostima, kao što je na primer visina privučenih stranih direktnih investicija u prvom kvartalu ove godine.

Prema njegovim rečima, Srbija je u prvom kvartalu ove godine privukla strane direktne investicije u ukupnom iznosu od 823 miliona evra, što je više čak i od onoga što smo privukli u istom periodu pošle godine.

"Dakle, ovo pokazuje i neke nove trendove, a to je da se kapital polako seli na Zapadni Balkan, a da je Srbija predvodnik u privlačenju stranih investicija. Sve reforme koje smo sproveli, počev od reforme katastra, unapređenja izdavanja građevinskih dozvola, kapaciteta lokalnih samouprava u opremanju lokaliteta komunalnom i drugom infrastrukturom, izgradnja puteva, dale su rezultate", naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, koliko je Srbija superiornija u odnosu na druge možda najbolje ukazuje kada se uporedimo sa nama u regionu najbližom Crnom Gorom čiji je priliv stranih direktnih investicija u prvom kvartalu 2020 iznosio 134 miliona evra ili pak priliv stranih direktnih investicija naših suseda Bugarske koji je 249 miliona evra.

"Opravdana su očekivanja predsednika Aleksandra Vučića da BDP ove godine ne zabeleži bilo kakav pad ili da je moguć rast BDP od jedan odsto. Svakodnevno proučavam makroekonomske pokazatelje i zaista sam optimista. Bitno da smo prepoznali te niše koje nam daju veći BDP i da radimo na njegovom povećanju, jer on vodi do većeg standarda građana, a za šta se svi mi borimo".

Kako kaže, od naredne godine idemo na one stope koje MMF predviđa, a to su one koje premašuju 6% i idu do čak 7,5%, koje Srbiji daju za pravo da kaže da se brzo približava životnom standardu mnogo razvijenih zemalja.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mi smo nasli jos para

Zatvorite granice. Navalice Svabe da rade kod nas.

Prema

Trading Economics sajtu, gde je izvor Nacionalna Banka Srbije do kraja marta ove godine direktne strane investicije su bile 336,6 miliona dolara, a ne 823. Neko ovde ne govori istinu.

Aca B

Zasto nas lazete???????

special image