Ovo smanjenje cene u SAD (koje će verovatno pratiti i u Evropi) nadovezuje se na ono kinesko, kojim je Tesla sa "modelom 3" uspeo da povrati prodaju posle pada u aprilu zbog korona virusa, javlja CNBC.

Uz pojeftinjenje, Tesla je najavio i da taj automobil sada ima produžen domet (EPA test) na 402 milje ( km) sa jednjim punjenjem, ali tonadležna državna institucija još nije potvrdila.

Kompanija milijardera Ilona Maska kaže da je domet povećan smanjenjem mase automobila, pre svega posle agregata motora najtežeg dela – baterija.

Pored ovog poboljšanja uvedena je i asistencija kod vožnje uzbrdo – "hil hold"- koja će automobil držati na uzbrdici ili nizbrdici bez potrebe da se drži pritisnuta pedala kočnice a uz to maksimizuje regenerativno kočenja,

"Model s" nije najprodavanije vozilo Tesle u nekoliko poslednjih kvartala, pošto je fokus kompanije u SAD bio na "modelu 3", nakon što je taj model počeo da se u 2020. proizvodi u Kini. Pre kovid krize u SAD, Tesla je prijavio da je prodao 12.000 "modela s" i "modela x", a proizveo je 15.390 komada.

U prethodnom tromesečju isporučio je 19.450 automobila.