• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMCI SAVETUJU: Koja kola kupiti, a šta zaobići u širokom luku

Šta kupiti na prepunom tržištu automobila moda je najbolje kupiti one koji znaju i kako se prave i kako se voze automobili – Nemce. Čuveni Nemački autoklub (ADAC) objavio je spisak za 2020. modela koji se najčešće kvare.

 Kupovina kola – pouzdanost prema istraživanju ADAC Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

ADAC je u 2019. godini obavio čak 3,7 miliona intervencija pomoći na putu i na osnovu toga napravio jednu od najpouzdanijih baza podataka o (polovnim) automobilima, prenosi Index.hr.

Ukupno je analizirano 113 modela automobila, od čega se 18 smatra nepouzdanima.

Statistički uzorak obuhvata modele proizvedene 2010 do 2017.

U klasi malih gradskih automobila (A segment) najpouzdaniji je "tojota aygo", a pohvale zaslužuje i "VW fox".

S druge strane, nepouzdan je "smart forfour" (najviše problema imaju godišta 2015. i 2016.) i sa njim se povezuju problemi sa akumulatorom i alternatorom.

Loše stoji i "fijat 500" sa problemima sa menjačem.

"Hjundai i10" je odličan u godištima 2010-2013, a novije generacije su solidne. Solidan je i "ford ka", a isto važi i za "eat mii", "škoda citigo", "VW up" i "opel adam".

Kod malih automobila (B segment) pouzdanima su se pokazali: "audi a1", "sitroen c3", "fijat punto", "honda džez", "mazda cx-3", "mini", "mitsubiš spejs star", "pežo 2008", "reno kaptur", "suzuki vitara" i tojota jaris".

Prema ADAC-u, dva nepouzdana modela su "hjundai i20", godište od 2011. do 2014. (problemi sa svećicama i paljenjem) kao i "opel meriva" iz 2017. godine (problemi sa sistemom hlađenja motora).

U kompaktnoj klasi odlični su "audi a3" i "audi q3", BMW Serije 1 i 2, X1, Mercedes A i B klasa, CLA i GLA.

Od nepremijum vozila pohvale zaslužuju "hjundai tukson", "micubiši ASX", "škoda rapid" i "VW beetle2.

Sa druge strane, "nisan kaškai" ima ozbiljne probleme sa akumulatorom, tvrdi ADAC, a "kia ceed" iz 2011. godine je na osnovu njegove statistike model sa najviše kvarova na putu od svih automobila.

U srednjoj klasi odlični su "audi a4", "a5" i "Q5", "BMW serije 3" i "4".

Nisu se proslavili "ford s-max" (akumulator, filter čestica čađi, pumpa goriva i alternator) te "seat alhambra" i "VW šaran" (recirkulacija izduvnih gasova).

U višoj klasi pouzdani su "audi a6" i "BMW serije 5", a vrlo dobri su mercedesi "vito", "viano" i "V klasa".

Starije Mercedesove "E klase" imaju problema sa akumulatorom pa i defektima sa upravljačem. Ipak, sa ovim vozilom situacija se značajno popravlja od 2014. godišta nadalje.

Generalno, najčešći kvarovi na automobilima su na akumulatoru (41.8%), motoru (17.4%) i elektronici (10.6%).

PROČITAJTE I OVO

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banana

Kada su toliko prepouzdani nemci, sto onda daju smesne garancije po 2 i 3 godine? BMW, Mercedes 2 godine garancije. BMW mogu samo da voze budzevine sto ionako preko firme dobijaju operativni lizing, ne daju nikakvo ucesce, smesne rate pa sve placa firma kao trosak, ne zaduzuju se licno kreditno, pa vozi misko, a cim ga izakaju za 2-3 godine, kad krenu kvarovi, samo vrate lizing kucama i uzmu novo i opet Jovo nanovo. A onda kompleksaska sirotinja kupuje te rabljene aute koji krecu da se raspadaju da bi se pokazali kako imaju lovu. Svaki, tvrdim, svaki koji daje kes za novog Nemca u Srbiji je za klinicko nadgledanje.

Beograd88bgd

@Banana Ajde ne ljubomoriši. Danas su većina kola solidna, vozio sam razna kola nekad i glanc nova nekad polovna, nekad nemac zeza nekad japanac. To što neko hoće skupa ili brza kola a nema para za servis ili gorivo je debilizam, a ti si plitkog uma ako misliš da ko god vozi BMW ili nekog drugog Nemca da je debil. Vozi ono ne samo što možeš da priušti nego ono što ćeš moći posle i da servisiras

sax

Sta tacno znaci problem sa akumulatorom?

special image