• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri EU raspravljaju o višegodišnjem bužetu i fondu za oporavak

Autor Ivan Pavlović Izvor Tanjug

Lideri EU 27 okupljeni na video samitu razgovaraju o zajedničkom sedmogodišnjem budžetu i fondu za oporavak nakon pandemije COVID19.

Razgovore je sazvao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, uz napomenu da je u pitanju ”ključni korak u pravcu sporazuma koji bi trebalo da bude postignut na sledećem fizičkom samitu lidera”.

Možda će vas zanimati

U Briselu naglašavaju da će predstojeći višegodišnji bužet EU biti ”srce” plana za ekonomski oporavak i da odgovor EU ”mora biti ambiciozan i srazmeran izazovima” u narednom periodu.

Opšta ocena je da su pandemija COVID19 i mere zatvaranja dovele EU u najtežu krizu od njenog nastanka.

Predloženi plan za ekonomski oporavak EU27 podrazumeva dodatna sredstva od 750 miljardi evra koja bi trebalo da se prikupe zaduživanjem EU na svetskom tržištu kapitala.

Predlog Komsije je da se od te sume 500 milijardi obezbedi za bespovratnu pomoć najteže pogođenim zemljama i regionim EU.

Dodatnih 250 milijardi bi trebalo da budu na raspolaganju u obliku zajmova.

Zemlje tzv juga, koje su pretrpele i najveće posledice COVID19, pozdravile su plan o zajedničkom zaduživanju ocenivši ga kao dokaz solidarnosti unutar Unije.

Zemlje tzv ”Severa”, već su se ranije usprotivile ideji o ”evropskim obveznicama” , a sada ukazuju da ”nije dobra stvar ” to što je samo trećina od 750 milijardi evra fonda za oporavak pokrivena kreditima dok su ostalo su subvencije.

Iako u Briselu inistriraju na tome da do dogovora o budežtu i planu za oporavak treba da dođe što pre, nema očekivanja da bi današnji sastanka mogao da donese više od razmene pozicija.

Sve oči su u već uprte ka Nemačkoj, koja od 1. jula preuzima predsedavanje Savetom EU, da u drugom delu godine posreduje u donošenju konsenzusa o zajedničkom višegodišnjem finansiranju i oporavku EU.

Pored razgovora o ”paketu za oporavak”, EU lideri bi trebalo tokom dana da razmotre i nastavak pregovora Brisela i Londona o budućim odnosima.

Predviđeno je da predsednica Evropske centralne Banke, Kristin Lagard predstavi liderima trenutnu ekonomsku situaciju.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković bi trebalo da iznese i rezulatate šestomesećnog predsedavanja Hrvatske Savetom EU.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image