• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema kupovine po EU, ako te država pomaže

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Stranim firmama iza kojih stoje države biće otežano kupovanje preduzeća u Evropskoj uniji, prema predlogu Evropske komisije, kojim se zagovara jača protekcionistčka politika.

Ali iako je šefica EU za zaštitu tržišne konkurencije Margret Vestager na konferenciji za novinare ustvrdila da se "ove mere odnose na sve, ne mislimo ni na jednu određenu zemlju", jasno je da je ovo smišljeno zbog mogućnosti da firme iz Kine, ali i SAD, koje su dobile veliku pomoć kod kuće sada postanu kupci u Evropi.

Nove mere su potrebne jer postojeća pravila vezana za proveru direktnih stranih investicija i mere zaštite trgovine nisu dovoljne da spreče potencijalnu bujicu kupovina jeftine imovine u postkorona periodu, saopštila je Evropska komisija, prenosi Rojters.

Možda će vas zanimati

EU strahuje da bi strane kompanije mogle da koriste državne subvencije za povećanje tržišnog udela ili za davanje povoljnije ponude od evropskih rivala kako bi ušle na strateški važna tržišta ili stekle vlasništvo u ključnoj infrastrukturi.

Evropska komisija je navela da je "sve veći broj slučajeva" u kojima je subvencionisanim stranim kompanijama dozvoljena kupovinu firmi iz EU, kao i slučajeva odstupanja u donošenju investicionih odluka ili na tenderima za javne nabavke "na štetu nesubvencionisanih kompanija".

Strane firme koje žele da kupe više od 35 odsto udela u kompaniji iz EU sa prometom većim od 100 miliona evra morale bi, prema iznetom predlogu, da obaveste EK ako su dobile više od 10 miliona evra državne pomoći.

Ako to ne učine, moglo bi doći do izricanja novčanih kazni ili stavljanja veta na ugovor, a kupci bi morali da prodaju imovinu u iznosu koji bi nadoknadio bilo kakvu nepravdenu prednost koju su imali prilikom kupovine.

Kompanije koje su već prisutne u EU možda će morati da prijavljuju strane subvencije Evropskoj komisiji ako one pređu više od 200.000 evra u periodu od tri godine.

One će takođe morati da prodaju imovinu, smanje tržišni udeo ili kapacitete ili izvrše uplatu kojom bi se neutralisala bilo kakva distorzija, prema predlogu EK, koji je na javnoj raspravi do 23. septembra, nakon čega će Komisija doneti odluku o predlogu zakona.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image