• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Covid menja Nemce: Nezaposlenost trenutno veća, a trajno će smanjiti...

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Broj nezaposlenih u Nemačkoj će, zbog korona krize, prvi put posle pet godina preći granicu od tri miliona, ali to je privremeno. Ono što će covid-19 trajno promeniti kod Nemaca je model poslovnih putovanja.

Poslednji put je na leto nezaposlenost bila tako visoka pre deset godina, a pre pet godina je, posmatrano na celu godinu, poslednji put zabeleženo tako teško stanje na tržištu rada ali sada šef Savezne agencije za rad (BA), Detlef Šele, upozorava da će se situacija ponoviti ovog leta, ali se nada da će se situacija nakon leta poboljšati.

Da bi broj nezaposlenih pao na jesen neophodno je, prema njegovim rečima, da sada deluje popuštanje restrikcija uvedenih zbog korona virusa u gastronomiji i turizmu, da svetska trgovina bude pokrenuta i da paket mera za podsticanje privrede deluje.

Možda će vas zanimati

Visoka nezaposlenost je u radišnih i oragnizovanih Nemaca svakako privremena, ali ono što bi covid-19 mogao da izmeni trajno, je odnos prema poslovnim putovanjima a njime i povezan način ugovaranja poslova.

UGROŽENE DECENIJE RADA NA RAVNOPRAVNOSTI

Posebno teško korona virus kriza pogađa osobe zaposlene na određeno vreme, ukazao je on dodajući da raste i nezaposlenost mladih. Takođe, kaže Šele posebno su pogođene i žene, koje već zarađuju manje od muškaraca. "Nadam se da četiri meseca korone neće sve uništiti što je decenijama postignuto u vezi ravnopravnosti na tržištu rada. Moramo sve učiniti da se to ne dogodi", naglasio je on.

Čak 57 odsto nemačkih kompanija će verovatno trajno smanjiti poslovna putovanja, što je posledica krize korona virusa, pokazuje novo poslovnoistraživanje ekonomskog instituta IFO.

Najpogođenije su proizvodne kompanije, od kojih 64 posto nameravaju da smanji službena putovanja, a sledi sektor usluga sa 60 procenata, navodi se u saopštenju.

U proizvodnom sektoru, najmanje će putovati zaposleni u farmaceutskim kompanijama zbog verovatnog smanjenja poslovnih putovanja za 80 procenata, zatim u firmama koje proizvode računare (77%), u onima koje proizvode staklo i keramiku (72%), kao i u hemijskim i kompanijama za proizvodnju pića (po 71 procenat).

Značajno smanjenje službenih putovanja planiraju i pružaoci IT usluga i konsultanti za menadžment, za po 80 procenata, zatim istraživačke i kompanije za razvoj, za po 74 procenta, kao i advertajzing i agencije za istraživanje tržišta, za po 72 procenta.

U trgovinskom sektoru, najviše su pogođeni trgovci na veliko, pri čemu 46 odsto kompanija najavljuje planove za smanjenje poslovnih putovanja. Među trgovcima na malo ta cifra iznosi 31 procenat, navodi se u saopštenju IFO instituta.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image