• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada odgodila poreze, ceh će "platiti" opštine

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Beta

Vlada Srbije je u paketu pomoći privredi pogođenoj korona krizom odloila plaćane nekih poreskih obaveza. Privrdnici su to pozdravili kao najvolju meru ali ceh će, bar u prvo vreme "platiti" – opštine, tj. njihovi građani kroz lošiju uslugu. A platiće i neke firme...

Odlaganje plaćanja poreza na zarade za narednu godinu lišava gradove i opštine četvrtine njihovog najvećeg pojedinačnog izvora poreskih prihoda, što može da ima velike posledice po pružanje javnih usluga na lokalu, piše "Biznis i finansije" (BiF).

Prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, opštinama pripada 74 odsto poreza na zarade ostvarene na njihovoj teritoriji, dok je u slučaju gradova to 77 procenata, a za grad Beograd 66 odsto.

Možda će vas zanimati

"Planirani prihodi i rashodi opštinskih budžeta 'pali su u vodu' i sada je već izvesno da su i opštinske kase postale jedna od 'žrtava' virusa korona. Većina gradova i opština se još 'presabira', ali prema prvim projekcijama minus u lokalnim budžetima biće između 10 i 30 procenata. Ovome je najviše kumovala odluka države da se odloži naplata poreza i doprinosa", navodi magazin.

Ti prihodi su tokom prva tri meseca ove godine iznosili 58,9 milijardi dinara, a od te sume čak 45 odsto činili su porezi na zarade. Ovakva odluka najviše pogađa one lokalne samouprave koje imaju veće učešće prihoda od zaposlenih na svojoj teritoriji.

U Opštini Paraćin su rekli da bi njihov manjak u budžetu, do kraja godine, mogao da bude između 85 i 100 miliona dinara, što je od 6,25 do 7,35 odsto planiranih prihoda za 2020. godinu.

"Opština Paraćin je, u skladu sa preporukama Vlade Srbije, sklopila sporazume sa jednim brojem izvođača radova da se deo obaveza praktično prenese na 2021. godinu, odnosno da se produže rokovi plaćanja za izvedene radove na projektima infrastrukture koje je finansirala, ili će finansirati tokom ove budžetske godine, naša lokalna zajednica. Na ovaj način rasterećujemo naš budžet u 2020. godini za oko 80 miliona dinara", kazao je načelnik odeljenja za budžet i finansije u toj opštini, Slobodan Janković.

Kako je dodao, preostali minus pokriće se uštedom na brojnim pozicijama budžeta kao što su troškovi prevoza zaposlenih koji su niži jer se dva meseca radilo od kuće, zatim troškovi električne energije, materijala i drugo, koji su niži zbog rada škola i obdaništa elektronskim putem, a obustavljena su sportska takmičenja i brojne kulturne manifestacije.

U Vranju procenjuju da će zbog odlaganja plaćanja poreza na zarade i poreza na prihod od samostalnih delatnosti, odnosno paušalaca, do kraja godine imati smanjenje prihoda od oko 200 miliona dinara, odnosno oko 10 odsto tekućih prihoda budžeta grada. Plan im je da reprogramiraju obaveze.

"Planiramo reprogramiranje kredita kojim ćemo smanjiti mesečne otplate, sa pauzom u otplati, kao i potpisivanje sporazuma o izmirivanju većih obaveza po osnovu investicija na više mesečnih rata. Zatim, izdvajanja za diskrecione rashode biće u skladu sa prilivima u budžetu, imaćemo i delimično umanjenje kapitalnih investicija, digitalizaciju poslovanja koje će smanjiti administrativne troškove, i strogu kontrolu preuzimanja novih obaveza u budžetu", rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

U opštini Bačka Palanka očekuju manjak u budžetu za 2020. od oko 10 odsto, i dodaju da bi eventualno moglo doći i do kašnjenja u plaćanjima.

Na osnovu izveštaja o ostvarenju prihoda i izvršenju rashoda budžeta Opštine Vrnjačka Banja za prva četiri meseca ove godine umanjenje ukupnih prihoda, u odnosu na dosadašnje trendove iznosiće 30 odsto, rekli su u toj opštini ukazujući da je turizam njihov osnovni pokretač privrede turizam, te će projekcija privrednih kretanja do kraja godine najviše zavisiti od toga kako će izgledati turistička sezona u narednom periodu.

"Pojedinačni manjak u svakoj opštini zavisiće od stepena razvijenosti i ekonomske snage lokalne samouprave. U domenu izvornih prihoda, najveći pad je posledica smanjenja priliva od poreza na zarade, ali i kod prihoda od poreza na imovinu, prema procenama lokalnih samouprava, realno je očekivati određeni pad ili pak kašnjenja u naplati, s obzirom da za ovaj poreski oblik nisu bile predviđene olakšice u vreme pandemije. Neke opštine su, međutim, donosile sopstvene odluke o ukidanju određenih taksi i naknada za vreme trajanja vandrednog stanja, kao još jedan vid pomoći delatnostima koje su zaustavile svoj rad", rekla je stručnjak u švajcarskom programu u Srbiji "Reforma poreza na imovinu", Jelena Holcinger.

Stalna konferencija gradova i opština je nadležnim republičkim institucijama poslala inicijativu za što hitniji dijalog Vlade Srbije sa lokalnim samoupravama o merama koje treba definisati i usvojiti u cilju podrške lokalnim vlastima.

"Sugerisali smo da bi jedan od načina podrške bila i kratkotrajna finansijska injekcija za budžete lokalne vlasti u ovoj godini, koje bi taj isti iznos sredstava koji bi prihodovale u 2021. godini, kada bude naplaćen odloženi porez, vratile u republički budžet", rekli su za u SKGO za BiF.

Drugi njihov predlog, koji smatraju da je od ključne važnosti, jeste da se omoguće bolji uslovi kreditiranja lokalnih samouprava za finansiranje tekuće likvidnosti.

Predloženo je da se zakon izmeni na način da zaduživanje gradova i opština za tekuću likvidnost može u ovoj godini iznositi do 10 odsto od ukupno ostvarenih prihoda budžeta lokalne vlasti u 2019. kao i da se produži period otplate zaduženja po ovom osnovu iz 2020. do kraja 2021. godine.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

  Korona kriza i budžeti opština