• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od danas, konačno, ne radimo za državu već za sebe

U Srbiji je danas nastupio "Dan poreske slobode", dan koji u svetu znači da što znači da zaposleni i poslodavci više ne rade za izmirivanje poreskih obaveza prema državi, već su počeli da zarađuju za sebe i svoju porodicu.

"Do danas smo radili da bismo platili sve poreze i doprinose - porez na dohodak, socijalne doprinose za obavezno penziono i zdravstveno osiguranje, PDV i akcize pri kupovini proizvoda, porez na imovinu za kuće i stanove u kojima živimo, kao i razne druge manje poreze, takse i naknade", navodi se u saopštenju Libertarijanskog kluba (Libek).

Dan poreske slobode, kakao se objašnjava, računa se u odnosu na nivo javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu (BDP). Ova vrednost pomnoži se sa brojem dana u kalendarskoj godini i po potrebi zaokruži na najbliži dan.

Možda će vas zanimati

Računa se za svaku državu i svaku godinu posebno, a ove godine to je u Srbiji 15. jun. Tim pvodom Libek je lansirao platformu "Moj porez za 2020. godinu", koju su na onlajn konferenciji predstavili programski direktor ekonomske istraživačke jedinice Libeka, Mihailo Gajić, i zamenica glavnog i odgovornog urednika Talasa, Lana Avakumović.

Preko platforme Moj porez, odgovarajući na nekoliko pitanja o svojim primanjima i potrošačkim navikama, svako može da izračuna koji je njegov lični Dan poreske slobode 2020. godine i koliko godišnje plaća poreza.

Pored toga, na toj platformi može da se sazna i koje sve poreze neko plaća, ali i kako država troši novac poreskih obveznika.

Libek se zalaže za smanjenje poreza i reformu fiskalne politike, ali napominje da to nije moguće uraditi preko noći.

Kako bi došlo do promena, neophodno je izgraditi kapacitete Poreske uprave. Da bi jedna privreda napredovala, prvo je potrebno da se rastereti time što bi se smanjili porezi i doprinosi na rad. U tom slučaju preduzetnici, bi više uštedeli, pa bi samim tim mogli više da investiraju. Zapošljavanje bi bilo jeftinije, a plate bi bile veće. Samim tim, porastao bi životni standard građana Srbije, ističu iz Libeka.

MONDO & EU