• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF spasava Crnu Goru: "TREBAĆE GODINE za oporavak"

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Crnoj Gori 74 miliona evra za podršku njenom budžetu, uz ocenu da će crnogorskoj ekonomiji biti potrebno nekoliko godina da se potpuno oporavi i vrati na nivo pre pandemije korona virusa.

 MMF odobrio 74 miliona evra pomoći Crnoj Gori Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz MMF-a navode da je pandemija oslabila ekonomske izglede u Crnoj Gori, te da se očekuje da će BDP ove godine pasti za gotovo 9%, prenosi Bankar.me.

Očekuje se, doduše, da će BDP u 2021. porasti za 5,2%, ali to znači da će i dalje biti tek na polovini izgubljenog zbog korone.

Globalni šok izazvan Kovidom-19, navode u MMF-u, teško je pogodio crnogorsku ekonomiju i stvorio hitne potrebe za finansiranje platnog bilansa, a vlasti su brzim i odlučnim reakcijama sprečile širenje epidemije, što je omogućilo relativno brzo ponovno otvaranje ekonomije.

"Ipak, imajući u vidu nesigurnosti kada je u pitanju oporavak turizma na globalnom nivou, crnogorskoj ekonomiji može biti potrebno par godina da se potpuno oporavi i vrati u stanje pre pandemije", naveli su iz MMF-a.

Za razliku od Crne Gore, Srbija je odbila novac MMF-a jer, prema navodima ministar finansija Siniše Malog, javne finansije su stabilne i ako bude potrebe za novcem, Srbija će se zadužiti na međunarodnom finansijskom tržištu.

Razgovori BEograda sa misijom MMF-a, koji će trajati do 3. jula, vode se u okviru četvrtog polugodišnjeg razmatranja Instrumenta za koordinaciju politike, koji je odobren u julu 2018. godine i savetodavnog je karaktera jer Srbiji ne treba kreditna podrška MMF.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image