• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banke će još dugo MORATI DA STEŽU KAIŠ

Izvor mondo.rs Izvor cnbc

"Ugruvani" bankarski sektor u svetu ostaće pod pritiskom do 2025. godine čak i kada globalna ekonomija počne da se oporavlja posle korona krize, objavio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom "Izveštaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti", MMF ocenjuje da će se banke u devet najrazvijenijih ekonomija mučiti s generisanjem profita u narednih pet godina, jer pandemija korona virusa utiče na to da se produži period sadašnjih niskih kamatnih stopa, prenosi CNBC.

Fond smatra da će ekonomski pad zbog Kovida-19 staviti na ispit otpornost banaka jer se suočavaju s gubicima kredita i smanjenjem marži zbog niskih kamata.

Možda će vas zanimati

"Osnovni pritisci na profitabilnost će verovatno trajati u srednjem i dužem roku čak i kada globalna ekonomija počne da se oporavlja od sadašnjeg šoka", navodi se u izveštaju.

Zarade banaka su već teško pogođene ekonomskim udarom pandemije.

Primera radi, američka banka JP Morgan – Čejs, u prvom je kvartalu zabeležila pad profita od 69 posto u odnosu na godinu ranije.

Bankarski indeks KBW, koji prati kretanje cena akcija dvadesetak banaka u Sjedinjenim Američkim Državama, pao je za 39 procenata od početka godine do sada.

MMF napominje u izveštaju, ipak, da su banke bolje pripremljene za ovaj ekonomski udar zahvaljujući zaštitnim slojevima kapitala uspostavljenim nakon finansijske krize 2008.

Jedno od rešenja za prevazilaženje problema profitabilnosti, kreatori monetarnih politika vide u tome da banke prekinu sa isplatom dividendi i otkupom svojih akcija kako bi sačuvale kapital.

Najveće američke banke dogovorile su se u martu da obustave otkup sopstvenih akcija (radi održanja vrednosti firme) do drugog tromesečja ove godine, ali mnoge i dalje isplaćuju dividende akcionarima (što govori da profita ipak ima), navodi CNBC.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marija

Znači,i kod njih 2025-te🙃

special image