• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVA MERA: U Nemačkoj SVE POJEFTINJUJE

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Poslanici donjeg doma parlamenta Nemačke, Bundestaga, podržali su danas paket stimulativnih mera, koji obuhvata i smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV).

 Nemci će plaćati manji PDV od 1. jula Izvor: MONDO/Lana Stošić

Ovaj opštio porez smanjuje se od 1.jula do 31. decembra sa 19% na 16%, kod standarnog PDV-a, kao i sa 7% na 5% kod niže stope (neka hrana, transport, štivo za čitanje, kulturni događaji...), izveštava Rojters.

Država se samo ovime odrekla 20 milijardi evra prihoda, kao deo stimulativnog paketa od 130 milijardi evra, koji je donesen ranije. Sa prvim paketom od 156 milijardi evra, ukupno poresko olakšanje koje će primiti privreda i građani Nemačke dostiže čak 7,3% BDP iz 2019. godine.

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Cilj usvojenih mera je podsticanje rasta najveće evropske ekonomije posle negativnih efekata pandemija korona virusa.

Očekuje se da će gornji dom parlamenta, Bundesrat (Veće saveznih država), kasnije danas takođe podržati smanjenje PDV-a, koje će vladu koštati 20 milijardi evra, kao I druge mere, uključujući isplatu bonusa porodicama od 300 evra po detetu.

"Imamo šansu da vratimo ekonomiju na staze rasta u drugoj polovini godine", rekao je novinarima ministar ekonomije Peter Altmajer.

Stopa inflacije u Nemačkoj blago je porasla u junu na godišnjem nivou, prema danas objavljenim preliminarnim statističkim podacima, ali je i dalje ispod cilja Evropske centralne banke što, po oceni Rojtersa, dodatno opravdava paket mera podsticaja za privredu.

Harmonizovani indeks potrošačkih cena u Nemačkoj, koji omogućava poređenje sa podacima o inflaciji u drugim zemljama Evropske unije, porastao je 0,8% međugodišnje u junu u odnosu na 0,5% u maju, objavio je Federalni zavod za statistiku, Destatis.

Cilj ECB-a je da stopu inflacije u valutnom bloku drži na nivou neznatno ispod 2%.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zlaja

Merkel"propala".E Nemci,Nemci gde bi vam bio kraj da je sveznajuci kancelar.Frau Merkel dolazi na kanabe kod av.Najumnijeg,najvec- eg od kada je sveta i veka.A ti Makrone na dopunske casove na Andricev venac.

Korto

A u stradiji?

Rale kle

Tako nešto u srbiji se nikad neće desiti!

special image