• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIGLA KONKURENCIJA: Balkanski tok zaglavio u Bugarskoj, TAP već u Albaniji

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Ruska konkurencija u gasu ne spava i, dok je Balkanski tok trenutno zaglavljen u Bugarskoj, prve količine azerbejdžanskog gasa već stigle su u Albaniju preko Trans-Jadranskog gasovoda (TAP).

 Azerbejdžanski gas stigao u Albaniju gasovodom TAP Izvor: EBRD

To je prva isporuka prirodnog gasa iz azerbejdžanskog polja Šah-Deniz-II u Kaspijskom moru u Evropu, preko Južnog gasnog Koridora (SGC), megaprojekta vrednog više miliona dolara, navodi se u saopštenju Ambasade Azerbejdžana u Beogradu dostavljenom Tanjugu.

Imajući u vidu pandemiju covid-19 i globalne mere zatvaranja ekonomija, ovo predstavlja važno dostignuće koje svedoči o uspešnoj realizaciji radova u sva četiri segmenta Južnog gasnog koridora, uključujući njegov završni deo - TAP, ističu iz azerbejdžanske ambasade.

Možda će vas zanimati

Južni gasni koridor treba da bude u potpunosti operativan 2020. godine, a kako se najavljuje, uskoro će i Italija dobiti svoj deo prirodnog gasa iz Azerbejdžana.

Koridor dužine 3.500 km sastoji se od četiri segmenta - projekta Šah Deniz-II, proširenja gasovoda Južni Kavkaz (SCP), Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i njegovog poslednjeg dela Trans-Jadranskog gasovoda (TAP).

Izvor: EBRD

Koridor prolazi kroz sedam zemalja - Azerbejdžan, Gruziju, Tursku, Bugarsku, Grčku, Albaniju i Italiju, pri čemu je Italija krajnje odredište za prijem kaspijskog gasa.

TAP gasovod
Izvor: YouTube/

Azerbejdžaski gas svojevremeno se u Srbiji pominjao kao alternativa ruskom gasu koji (i dalje kao jedini pravac) preko Ukrajine stiže iz Mađarske. Međutim, priča o "diversifikaciji izvora" koji ne samo da bi obezbedila veću sigurnost snabdevanja veći i konkurentniju (čitaj nižu) cenu gasa za srpsku privredu i domaćinstva, umukla je nakon političkog približavanja Rusiji i državnih projekata prvo (od EU sprečenog) Južnog toka, a danas Balkanskog toka (odnosno severnog kraka Tursko toka).

I dok azerbejdžanski gas juri kroz Albaniju, Srbija će za Balkanski tok popričekati dok svoj deo trase ne zavše Bugari. To je poslednji put najavljeno za početak sledeće godine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image