• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BIZNIS: Masovni OTKAZI U NOVEMBRU mogu se izbeći ako...

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Za sedam dana poslodavci u Srbiji dobiće treći i poslednji "korona" minimalac za svoje zaposlene. Da u novembru ne bude masovnih otkaza država bi trebalo da uradi sledeće...

 Poreski savetnik – Šta država mora a uradi da ne bude skoka otkaza u oktobru Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Poslodavci koji su uzeli novac od države iz paketa ekonomskih mera za ublažavanja posledica korona krize, imaju obavezu da zadrže radnike do kraja oktobra.

Da u novembru, kada ističe rok postaveljen kao uslov za dobijanje minimalca, ne bi bilo masvonih otkaza trebalo bi doneti nove mere, pre svega poreske olakšice i to na doprinose, smatra poreski savetnik Milan Trbojević.

Možda će vas zanimati

"To može biti privremeno, šest meseci sa mogućnosti produženja, ili tri meseca...", navodi Trbojević.

Merama bi se privrednici rasteretili jer uštedom na plaćanju nižih doprinosa, taj novac bi mogli da usmere da zadrže zaposlene na duži rok.

To smanjenje ne bi dovelo do povećanja plata, ali može dovesti do toga da se poslodavci u manjoj meri odluče da otpuštaju radnike jer će imati niže ukupne troškove.

UGOSTITELJIMA PREPOLOVITI PDV

Sektorski je jako bitno, kaže Trbojević, pomoći najugroženijima - ugostiteljima i hotelijerima… Savetuje da se ugostiteljski PDV sa 20 smanji na 10 odsto. Iako se tumači da na taj način samo poslodavac dobija, prema rečima Trbojevića, zapravo, tako se radnicima čuvaju poslovi.

"Ako dođe do otpuštanja, u budžetu Srbije će svakako biti manje prihoda, tako da treba izračunati i videti šta je najpogodnije da se smanji", rekao je Trbojević govoreći o mogućnosti za umanjenje plaćanja različitih poreskih dažbina.

"VLADA PRATI SITUACIJU"

Privrednici i radnici ne treba da strahuju i Vlada Srbije pratiće situaciju izazvanu pandemijom korona virusa i donositi mere u skladu sa okolnostima kako ne bi bilo većih problema i posledica u poslovanju, poručio je danas ministar rada Zoran Đorđević.

On je za Tanjug rekao da bi uskoro trebalo da počne isplata poslednjeg, trećeg minimalca kao pomoć države privatnom sektoru, i da će se pratiti dalje šta se dešava na tržištu rada i epidemijom, te i dalje odluke donositi u skladu sa tim.

Imajući u vidu da se beleži porast broja inficiranih koronom, privrednici strahuju kako će dalja epidemiološka situacija uticati na njihovo poslovanje.

"Važno je da postoji privredna aktivnost i svi ciljevi su usmereni ka tome. Privrednici i radnici ne treba da brinu i prilagođavaćemo se okolnostima i verujem, što pre, izboriti sa krizom", rekao je ministar danas nakon 16. kongresa Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković ocenio je da predstoji težak period imajući u vidu okolnosti izazvane širenjem korona virusa i dodao da se se može očekivati pad proizvodnje, stagniranje zarada i zaposlenosti.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

Super Hik. Od nas radnika uzeti da bi gazdama pomogli...

Korto

Još jedan Super Hik. Od naših para bi pomagao bogatije od nas...

special image