• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEPOŽELJNI: Stranka Merkelove za ograničenje dolaska radnika sa BALKANA

Autor Ksenija Jelesijević Izvor Beta

Konzervativna Hrišćansko-demokratska stranka (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel želi da obuzda dolazak radnika sa Zapadnog Balkana zbog ekonomske krize izazvane pandemijom, iako su pojedinim industrijskim granama oni preko potrebni, piše nemačka štampa.

 Nemačka radnici Zapadni Balkan Angela Merkel ne želi radnike sa Balkana Izvor: Mondo

Radna grupa stranaka vladajuće koalicije CDU/CSU saglasila se da ograniči dolazak radnika iz tog regiona menjajući elemente režima koji skoro pet godina važi za Zapadni Balkan.

Matijas Midelberg, portparol u Bundestagu za unutrašnjepolitička pitanja, rekao je za list "Velt am Zontag" da je Nemačka u velikoj krizi i da već ima 600.000 nezaposlenih više nego pre godinu dana. "Jednostavno u takvoj situaciji nije opcija da ostavimo nepromenjen propis o Zapadnom Balkanu", rekao je on.

Možda će vas zanimati

Propis koji je na snazi od januara 2016. godine omogućava radnicima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i s Kosova da dobiju radnu vizu za Nemačku i ako ne znaju nemački jezik i nemaju profesionalne kvalifikacije.

Tokom izbegličke krize 2014-2015. godine, kada su izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana preplavile Evropu, desetine hiljada radnika-migranata s Balkana takođe su došle u Nemačku, često zbog nezaposlenosti u svojim zemljama.

Kao ustupak socijaldemokratima (SPD) - tada manjinskom koalicionom partneru CDU- CSU, kako bi podržali usvajanje zakona, donet je poseban propis kojim se nekvalifikovanim radnicima s Balkana dozvoljava dolazak ako dokažu da imaju garantovani posao u nemačkim kompanijama.

Oko 27.000 radnika ušlo je u Nemačku 2019. godine na osnovu te posebne uredbe koja ističe na kraju ove godine.

Izveštaj Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) pokazao je da je taj propis bio uspešan: veliki broj nekvalifikovanih radnika uspeo je da nađe stabilan posao i stekne kvalifikacije.

Radnici sa Zapadnog Balkana su preko potrebni građevinskoj industriji i ugostiteljskom sektoru Nemačke.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realista

Svi kao ne bi otisli,pre bi crkli ,tralaala,tralala..zbog toga smo tu gde jesmo..nasa drzava ne dozvoljava nasim ljudima normalan zivot,a mi srbi ,velike patriote necemo u nemacku,nego cemo ovde da radimo i da zivimo na grbaci mame i tate ceo vek..komentare takve pisu ljudi koji imaju svoj posao,platu,ne mole nikoga za posao,ne skupljaju potpise za posao..sve same patiote oko nas,a 5% nase istorije na poznaju,za kosovo i metohiju cuju samo na televizoru,krste se kada cuju da je Prizren bio nekada glavni grad itd itd..ma..

Ko to tamo peva⁉️

Ne bih im otisao pa makar crkao

tole

@Ko to tamo peva⁉️ nemoj da brineš oni takve i ne traže Al da znaš da ovde možeš ns bolovanju DS budeš kolko oćeš a plata nije loša ,malo veća nego u Srbiji 2025 ...

special image