• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EBRD u VD stanju, Čakrabarti ispucao mandate

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor Tanjug

Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti danas odlazi sa te funkcije, na kojoj je bio neobično dugo - puna dva mandata.

 EBRD čakrabarti odlazi smena mandat predsednik Izvor: Screenshot/Yuotube/ The Banker

"Evropska banka za obnovu i razvoj je sada nezamjenljiva razvojna banka", izjavio je Čakrabarti u obraćanju povodom odlaska, objavljeno je na zvaničnom veb sajtu EBRD-a.

Čakrabati, britanski državljanin, dva puta je pobedio na izborima za prvog čoveka EBRD-a, 2012. i 2016. godine, što je prvi u istoriji tog evropskog kreditora. Dva mandata su i najviše što je propisima EBRD dozvoljeno da isti čovek vodi tu institiutciju.

Banci se pridružio s mandatom da je modernizuje a fokusiranost na taj cilj omogućila je EBRD-u da ostvari rekordna ulaganja i uticaj na razvoj ekonomija u tranziciji, kao da postigne veću finansijsku održivost.

Tranzicija na zelenu ekonomiju jedno je od glavnih obeležja za vreme njegovog predsedavanja, bududći da je gotovo polovina ulaganja EBRD-a prošle godine bila usmerena u zelenu ekonomiju, a pred Bankom su još ambiciozni ciljevi.

Čakrabarti je poručio da Banku ostavlja u dobrom stanju te da je uloga ove institucije ključna za postizanje globalne razvojne agende.

EBRD je, po mom mišljenju, neophodna razvojna banka. Razvojna agenda se promenila. Prešli smo na ciljeve održivog razvoja. Znamo da se oni ne mogu ostvariti bez privatnog finansiranja i privatnog sektora. To je ono što EBRD radi", naveo je odlazeći predsednik.

Prvi potpredsednik EBRD-a, Jirgen Rigterink, koji je od 2018. godine radi u ovoj banci na vođenju bankarskih i političkih poslova, obavljaće od 3.jula posao vršioca dužnosti predsednika EBRD-a.

Očekuje se da će naslednik Čakrabartija biti izabran na Godišnjoj skupštini Banke, koja je pomerena sa 13. i 14. maja na 7. i 8. oktobar 2020. zbog korona krize.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image