• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar rada: Poslodavci da se snađu, država nema nove mere

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Vlada Srbije nema konkretne nove mere za pomoć privredi usled krize izazvane pandemijom korona virusa, potvrdio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

On je na konferenciji za novinare Socijalno-ekonomskog saveta (SES) kazao da se očekuje da se mere donose u skladu sa onim što se bude dešavalo na globalnom planu, ali da će i sami poslodavci i radnici biti uključeni u donošenje tih mera.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da neće biti nekog novog paketa mera za podršku privatnom sektoru zbog posledica korona krize, jer je Srbija već izdvojila pet milijardi evra.

Možda će vas zanimati

"Da ponovo vadimo iz ćupa i da dajemo? Teško", rekao je Vučić za RTS, na pitanje o eventualnom novom paketu mera pomoći privredi.

Kako je rekao, nije reč da samo Srbija nema, već je to slučaj i sa drugim zemljama.

ZADRŽATI RADNIKE

Ministar Đorđević je danas rekao da je usled krize posao u Srbiji izgubilo 16.500 radnika, ali postoji veliki broj novih zanimanja koja su u određenoj meri nadomestila ta radna mesta.

Napomenuo je da se prati stanje na tržištu rada, da oni poslodavci koji su dobijali 30.000 dinara minimalca po radniku imaju obavezu i prema državi i prema zaposlenima.

"Nećemo dozvoliti da budu otpušteni, pratićemo šta će se dalje dešavati", kaže Đorđević.

Privrednici nisu više onoliki optimisti kao što su bili negde u aprilu, rekao je Toplica Spasojević iz ITM Grupe za "Blic".

"U jednom momentu je delovalo kao da brzo napredujemo i rešavamo probleme. Ipak, repovi prvog talasa pandemije pokazuju, nažalost, da su najugroženiji sektori privrede ponovo ugroženi i da neće biti brzog oporavka kada je reč o turizmu, ugostiteljstvu, prevoznicima. U razgovoru sa kolegama vidim da se dobar deo privrede suzdržava od otkaza, ali je neminovno da će ih, u ovakvim okolnostima, biti na jesen", ocenio je Spasojević.

On smatra da su, s obzirom na iskustva domaćih privrednika sa sankcijama i ratnim periodom, privrednici u Srbiji mnogi "žilaviji i otporniji" u odnosu na mnoge u svetu.

"Nadam se da ćemo naći spasonosnu formulu i zadržati i zaposlenost na visokom nivou a da s druge strane to ne utiče na poslovanje", rekao je Spasojević, uz poruku da privreda treba da "uzme svoju sudbinu u svoje ruke", piše Tanjug.

Predsedavajući SES-a i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, Zoran Stojiljković, rekao je da sindikati i poslodavci smatraju da jedan paket pomoći privredi neće biti dovoljan, i da će morati da se menja finansijska politika.

"Sredstva su se delila neselektivno i dodeljivana su onima kojima možda nisu trebala, mora doći do drugog paketa mera uz veću kontrolu kome se pomoć daje", kazao je Stojiljković.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković, upozorio je zaposlene da ne treba da poslodavcu vraćaju novac koji su dobili od države na ime minimalca.

Rekao je da će sindikati uticati na mere koje će biti selektivnije u oblasti ugostiteljstva, hotelijerstva i drumskog prevoza.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, kazao je da postoji duboka zabrinutost za deo privrede koji je veoma oštećen i da treba voditi računa i o budućem uticaju širenja korona virusa na privredne aktivnosti.

"Tu je i zabrinutost za povratni efekat iz inostranstva i kako će privrede drugih zemalja pogoditi pandemija, a što se odražava i na naše firme", upozorio je on.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

Ovi milogorci Nenezići svuda po Srbiji raspoređeni... Najmanje je Srba na položajima...

Predsednik Plandista Repac

Mudra odluka predsednika. Privatni sektor mora sam da se malo snadje tako je svuda u svetu. Drzavni sektor mora imati redovna primanja i nadajmo se da ce biti i povecanje plata u javnog sektoru do kraja godine.

tako je

@Predsednik Plandista Repac Ja moje zaposlene prebacujem drzavi sto ce 80 posto firmi uraditi. Neka se drzava snadje sa njima a ja cu se snaci :)

special image