• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi štede više nego Španci: Na računima se gomilaju milijarde

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Srbi ne slove za štedljiv narod, i pare u banci ili slamarici su obično samo ono što pretekne od piroke ruke u potrošnji. Ali, korona je i nas naučila pameti i to više nego Špance, pokazuju bilansi banaka.

(Autor: Georgi Mitev Šantek)

Depoziti španskih domaćinstava i kompanija dostigli su rekordan nivo u maju, pošto su građani i biznimeni novac ostavljali "na sigurnom" za vreme vanrednog stanja uvedenog sredinom marta zbog korona virusa, pokazuju danas objavljeni podaci Banke Španije.

Rekordi padaju i u Srbiji, o to čak relativno veći nego u Španiji. Srbi su u ovo vreme, pokazuju podaci Narodne banke Srbije, procentualno uštedeli upola više nego Španci.

Možda će vas zanimati

Depoziti domaćinstava u Španiji bili su u maju veći za 7,2% u odnosu na isti mesec 2019. i iznosili su rekordnih oko 882 milijarde evra.

U isto vreme u Srbiji zabeleženo je 12,3% više novca na računima građana u bankama, pa je nivo štednje narastao na 13,9 milijardi evra. Apsolutna cifra prema španskoj izgleda mala, ali treba uzeti u obzir da je Španaca sedam puta više, da je Španija (iako među siromašnim članicama EU) mnogo bogatija zemlja od Srbije, i da je bivša kolonijalna sila.

ZA CRNE DANE

Ovaj rast štednje u Srbiji je očigledno zbog smanjenje mogućnosti kupovine ("Vanredno stanje" je trajalo od 15.marta do 6. maja) i ostavljanja novca "za crne dane". To pokazuje veliki skok u rastu depozita. Štednja u Srbiji konstanto raste već godinama, ali po stopi od nekih 0,8% mesečno a ne ovih kriznih 1,5% u maju i čak 2,5% u aprilu.

Depoziti kompanija u Španiji porasli su u maju za 13,8%, prebacivši 287 milijarde evra, najviši nivo ikada, prenosi Rojters.

U srpskom slučaju i tu je naš rast depozita mnogo veći, gotovo 27%, jer se na računima firmi kod banaka zateklo 8,5 milijardi evra.

Kreditiranje stanovništva, uključujući potrošačke i hipotekarne zajmmove, u Španiji je oštro palo tokom prvih nedelja od uvođenja vanrednih mera protiv korone, a bankari se nadaju da će to neutralisati povećanjem korporativnih kredita, koje subvencioniše država.

U Srbiji nije došlo do pada, i prema podacima Udruženja banaka Srbije, u maju 2020. godine suma kredita je kod građana bila za 9% veća nego godinu dana pre toga, a kod privrede za 14%.

Istraživanje koje je u maju sproveo španski državni Centar za sociološke studije (CIS) pokazalo je da Španci, koje brine aktuelna kriza, odgađaju ili odustaju od velikih stavki u potrošnji, kao što su putovanja i novi automobili.

Samo 14% ispitanika, koje je anketirao CIS, reklo je u maju da planira putovanje u inostranstvo nakon ukidanja mera zabrane, 4,2% je navelo da razmišlja da kupi nov automobil, a 3,4% planira kupovinu kuće.

Anketa

DA LI ŠTEDITE NOVAC U BANCI

  • Ne, nemam para ni "za do prvog"

    50% (6)

  • Da, nešto malo

    33.33% (4)

  • Ne, to je zakopan novac, ja ulažem

    16.67% (2)

  • Ne, treba uživati u životu sada

    0% (0)

DA LI ŠTEDITE NOVAC U BANCI

Rezultati

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenko

Uludo bacanje para i vremena.Niko se štedeći nije obogatio.

Александар

Штедња као и да у Србији под Малим и Влаховићем, Динкићем, Ђелићем, Питићем, Милосављевићем... на туђе име а стварни власници су тајкуни и Служба државне безбедности.

special image