• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Put u EU: CIGARETE će biti paprene, ali ŠTA ĆE JOŠ POSKUPETI

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Ulaskom Srbije u EU cena cigarete će postati paprena, to znamo, ali šta još mora poskupeti zbog evropskih akciza, a šta i ne mora?

Ovih dana smo bili svedoci još jednog poskupljenja cigareta, a zbog povećanja iznosa akcize i na goriva, možemo očekivati ovih dana da dodatni "ceh" slobode kretanja i uživanja u životu platimo i na pumpama.

A tako će biti sve dok ne uđemo u Evropsku uniju jer usklađivanje akcizne politike Srbije sa onom u EU, nakon što postane njen član, dovešće izvesno do poskupljenja cigareta, ali ne nužno i do poskupljenja ostalih akciznih proizvoda, poput alkohala, jer će njihova cena zavisiti od situacije na EU tržištu, preneo je portal European Western Balkans.

Možda će vas zanimati

"Momentom pristupanja EU, akcize na cigarete u Srbiji će biti povećane, jer su u apsolutnom iznosu niže od minimalne akcize koju propisuje direktive. Sasvim je izvesno da će ulaskom u EU cigarete u Srbiji poskupeti, jer je minimalna akciza na cigarete u EU 90 evra na 1.000 komada, odnosno 1,8 evra – 212 dinara po paklici", kazala je za European Western Balkans savetnica u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Rančić.

Kako je navela, u Srbiji je trenutno akciza na cigarete oko 157 dinara, odnosno 67 evra na 1.000 cigareta.

"Sa druge strane i maloprodajne cene cigareta u EU se kreću u rasponu od 2,5 evra (Bugarska) do blizu 10 evra (Irska) dok je prosek na nivou EU oko pet evra za paklicu cigareta", precizirala je Rančić, koja je i koordinatorka radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU) za Poglavlje 16, koje se odnosi na oporezivanje.

Znači, kada uđemo u EU biće nam po stanju u novčaniku jasno kako u Nemačkoj paklo "marlboroa" košta više od 7 evra a u Srbiji danas samo 3 evra.

Istovremeno, kako je dodala RAnlić, propisivanjem akcize na jaka alkoholna pića u Srbiji u visini minimalne u EU, što je oko 182 dinara, "možda ne bi nužno dovelo do poskupljenja proizvoda ili bar ne u većoj meri, s obzirom da je taj iznos između trenutno važećih akciza (rakije od voća oko 135 dinara i rakije od žitarica oko 344 dinara)".

Upravo zbog toga nismo dobili zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 16, istakla je Rančić nedavno na onlajn konferenciji "Ekonomske teme u procesu evropskih integracija Srbije", jer je Evropska komisija ocenila da Srbija nije ostvarila ključni kriterijum koji se odnosi na ujednačavanje akcize na jaka alkoholna pića (domačih prema stranima).

Tako recimo viski neće poskupeti jer i sada 0,75 litara "džoni voker red" košta koliko i u Nemaćkoj, oko 13 evra, dok će "šliva", "dunja" i "loza" morati da poskupe nekoliko stotina dinara po flaši.

Prema njenim rečima, biće potrebno u sistem akciza uvesti i alkoholna pića proizvedena u domaćoj radinosti, pri čemu EU direktiva daje mogućnost primene nižih stopa akciza na alkoholna pića proizvedena od strane malih proizvođača, kazala je ona.

"U kojoj meri će se desiti poskupljenje ili pak pojeftinjenje određenog proizvoda odrediće EU tržište, kada se jednom nađemo na njemu. Stoga je u ovom trenutku jako teško proceniti u kojoj meri će se cena određenog akciznog proizvoda menjati", navela je Rančić.

Ona je podsetila da je izmenjen Zakon o akcizama, u delu koji se odnosi na jaka alkoholna pića, tako da visina akcize bude propisana prema procentu alkohola, a ne prema kategoriji pića, jedan je od uslova za otvaranje pregovaračkog Poglavlja 16 u procesu pridruživanja Srbije EU, koje se odnosi na oporezivanje.

"Nakon toga do trenutka pristupanja EU Srbija će morati da uvede akcize na energente kao što su prirodni gas, koks i ugalj. Pored toga, radi usaglašavanja sa EU Direktivom, način iskazivanja akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju, koja se prema važećem Zakonu o akcizama obračunava u procentualnom iznosu (7,5 odsto) će morati da se promeni, tako da ona bude iskazana u apsolutnom iznosu", rekla je Rančić.

Ona je ukazala i da u EU propisuje i minimalne iznose akciza za energente, duvanske proizvode i sva alkoholna pića, ali ne i maksimalne.

"Zemlje članice zadržavaju potpuni fiskalni suverenitet da uvedu akcize i na neke druge proizvode, u visini minimalne ili veće od minimalne, što zavisi naravno od fiskalne politike konkretne zemlje", rekla je Rančić.

Portal European Western Balkans, zajedno sa Centrom za evropske politike (CEP) i NALED-om, a uz podršku EU sprovodi projekat "Pripremi se za učešće" sa fokusom na proučavanje ekonomskih pitanja u procesu pristupanja Srbije EU i aktivno uključivanje organizacija civilnog društva u pregovore o pristupanju u odabranim ekonomskim poglavljima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Loto i

Kakva EU..... Ovo je bezveze. Nikada nas nece primiti zbog Kosova ai da hoce to je tek za 10 god. Ko živ, ko mrtav.. Namet na narod.

Nale

Kakva Eu,nema od toga ništa.

Pop

Sve ovo moze samo da nam plate budu 1000-2000€. Uopste se ne zurim u EU.

special image