• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koliko zaposlenih u Srbiji radi od kuće!

Autor Aleksandar Nastevski

Iz ugla kompanije dobra strana rada od kuće jesu manji troškovi radnih mesta, ali je minus gubitak kreativnosti i inovativnosti, kao i slabljenje timske povezanosti.

Čak 41 odsto radnika u Srbiji nakon ukidanja vanrednog stanja povremeno odlazi na posao, dok petina zaposlenih obavlja posao isključivo od kuće, piše "Politika".

To znači da je zbog pandemije korona virusa u više od 60 odsto kompanija u našoj zemlji uveden rad od kuće kao privremena ili stalna mera, pokazalo je najnovije istraživanje sajta za zapošljavanje "Infostud". 

Možda će vas zanimati

Studija koja je urađena na reprezentativnom uzroku od 2.285 ispitanika i 450 kompanija, takođe je pokazala da svega 38 odsto radnika u Srbiji svakodnevno dolazi na posao ili ide na teren, a to su radnici čija je priroda posla takva da ga ne mogu obavljati u sigurnosti svoga doma. 

Šansu da rade od kuće uglavnom imaju IT stručnjaci i oni čiji je posao vezan za kompjuter - njihovi poslodavci su procenili da je zdravlje važnije id fizičkog dolaska na posao. 

Ovo istraživanje takođe je pokazalo da u više od trećine kompanija rad od kuće ostaje opcija makar za deo zaposlenih i kada se epidemilioška situacija potpuno smiri. 

Naime, rukovodioci industrija  kao što su finansije i osiguranje (njih 71 odsto), IT sektor (69 odsto), kontakt i biznis centri (75 odsto) i sektor robe široke potrošnje (75 odsto) ističu da će i nakon ove krize praktikovati fleksibilnije uslove u pogledu rada od kuće za svoje zaposlene. 

Istovremeno, čak 54 odsto kandidata izjavljuje da bi i nakon završetka pandemije korona virusa volelo da kombinuje rad od kuće sa radom na poslu, trećina želi da se vrati u kancelariju ili radni prostor, dok svaki šesti zaposleni želi da nastavi rad od kuće. 

Šef odeljenja za ljudske resurse Tanja Ikić smatra da će firme dozvoliti rad od kuće i nakon završetka pandemije korona virus - uz veću fleksibilnost. 

"Ne verujem da će u većini kompanija u Srbiji biti moguć kompletan rad od kuće. Ipak, iz ugla kompanije dobra strana rada od kuće su manji troškovi radnih mesta, ali je dužan da, u skladu sa mogućnostima, izvrši preraspodelu radnog vremena uvođenjem druge ili treće smene sa manjim brojem zaposlenih, sprovodi pojačanu higijenu i dezinfekciju radnih mesta, obezbedi radnicima dovoljne količine sapuna, peškira, tekuće vode i dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola, kao i redovno čišćenje radnih prostorija i opreme", kaže Ikić za "Politiku". 

Anketa

DA LI STE ZA RAD OD KUĆE?i

  • Da, mnogo se bolje organizujem

    41.92% (70)

  • Da, niko me ne "smara" u kancelariji, mnogo sam efikasniji

    25.75% (43)

  • Ne, onda me teraju da praktično radim "ceo dan"

    14.97% (25)

  • Ne, bez ćaskanja s kolegama se osećam kao robot

    10.18% (17)

  • Svejedno mi je, posao je posao

    7.18% (12)

DA LI STE ZA RAD OD KUĆE?i

Rezultati

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neko

Jos samo da krenu firme da nam placaju pola mesecne kirije ili celu, racune i internet, jer svakako smo kucu pretvorili u radni prostor.

special image