• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS NOVI TALAS: Poskupele cigarete i kod BAT-a i Philip Morrisa

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Poskupljenje cigareta je bilo najavljivano i očekivano, zbog redovnog usklađivanja akcize sa onima iz Evropske unije. Posle nedelju dana "lufta" nove cene dobile i cigarete još tri proizvođača.

"Srpske" duvandžije (uglavnom su to strane kompanije koje proizvode i/ili uvoze u Srbiju) su uskladile cene cigareta sa novim iznosima akciza, što se po automatizmu preliva na džepove potrošača. Srećom, platiće se "samo" desetak dinara više, jer se ispostavilo da su strahovi da će cene otići i duplo više bili neosnovani.

Prvi je cenovnik objavio Japan tobako (JT Internacional) iz Sente, a danas i u petak sledi novi udar na džep pušača, jer svoje cene ispostavilu su Philip Morris, Imperial Tobacco i British American Tobacco (BAT), javlja Telegraf.rs.

Možda će vas zanimati

Po ti cenovnicima će "ronhill slim" skočiti sa 300 na 310 dinara a paklica "rotmansa" sa 270, na 280 dinara. Poskupeče i "pal mal" na 290, umesto ranijih 280, dok "laki strajk" od danas košta 300 dinara. "Drina" košta 280 dinara, koliko i "diva".

Cene je uskladila i fabrika Philip Moris, čiji će "malboro" koštati 370, "parliament" 410, "l&m" 290, "bonda" 280 a "eve" 390 dinara.

Od 1. jula važe nove akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigare i cigarilose. Specifična akciza na cigarete je povećana za oko jedan dinar, ali u kombinaciji sa drugim taksama (proporcionalna akciza od 33 odsto cene) i porezima (PDV 20%), kao i "usklađivanjem" same proivođačke cene, dođemo do th "prosečnih" desetak dinara povečanja.

Usklađivanje akciza dva puta godišnje je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i trebao je da važi do juna 2020. Sada se i to pomera jer je ovo usklađivanje trebalo da bude u februaru, pa je odloženo za šest meseci.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 52

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Brundo

Ima ljudi svakog dana daju 600-700 dinara za cigare.Ajde sto vole cigare nego zagadjuju oko sebe.Duvanski dim je stetan.Za tih 600-700 dinara moze da se kupi oko 2-2.5 kg ribe, 6 kg banana, 6-7 l mleka, 30 l mineralne gazirane vode, 5-6 l benzina...

PREDLOG

@Brundo Brundo,odlicna ti je statistika.Jedino imam savet da umesto 30 l mineralne gazirane vode,koja i ne treba da se pije vise od jedne case dnevno,kupis na rate Optimum aparat za preciscavanje vode i da znas da pijes citu vodu sa kojom i kuvas,peres voce i povrce.Evo i ja da nesto predlozim iz mog iskustva.

mikac678

Sreća pa sam ostavio jer mi je bilo dosta svako malo poskupljenje cigareta, sad će u avgustu godina dana. Cigarete koje sam pušio pre 5-6 godina koštale 170 dinara a sad zadnji put kad sam gledao 380

special image