"Srpske" duvandžije (uglavnom su to strane kompanije koje proizvode i/ili uvoze u Srbiju) su uskladile cene cigareta sa novim iznosima akciza, što se po automatizmu preliva na džepove potrošača. Srećom, platiće se "samo" desetak dinara više, jer se ispostavilo da su strahovi da će cene otići i duplo više bili neosnovani.

Prvi je cenovnik objavio Japan tobako (JT Internacional) iz Sente, a danas i u petak sledi novi udar na džep pušača, jer svoje cene ispostavilu su Philip Morris, Imperial Tobacco i British American Tobacco (BAT), javlja Telegraf.rs.

Po ti cenovnicima će "ronhill slim" skočiti sa 300 na 310 dinara a paklica "rotmansa" sa 270, na 280 dinara. Poskupeče i "pal mal" na 290, umesto ranijih 280, dok "laki strajk" od danas košta 300 dinara. "Drina" košta 280 dinara, koliko i "diva".

Cene je uskladila i fabrika Philip Moris, čiji će "malboro" koštati 370, "parliament" 410, "l&m" 290, "bonda" 280 a "eve" 390 dinara.

Od 1. jula važe nove akcize na naftne derivate, alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigare i cigarilose. Specifična akciza na cigarete je povećana za oko jedan dinar, ali u kombinaciji sa drugim taksama (proporcionalna akciza od 33 odsto cene) i porezima (PDV 20%), kao i "usklađivanjem" same proivođačke cene, dođemo do th "prosečnih" desetak dinara povečanja.

Usklađivanje akciza dva puta godišnje je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine i trebao je da važi do juna 2020. Sada se i to pomera jer je ovo usklađivanje trebalo da bude u februaru, pa je odloženo za šest meseci.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.