• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIJE MORATORIJUM, ALI... Pašće rate kredita!

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Narodna banka Srbije omogućila komercijalnim bankama da dužnicima reprogramiraju dugove mimo dosadašnjih rokova. Nije novi moratorijum, ali moglo bi da dosta pomogne.

Kako se udar korona krize tek očekuje srpska centralna banka je rešila da već sada pokuša da predupredi najgore – da su finansijski sistem uruši jer ljudi ne mogu da plaćaju rate kredita.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je dve odluke kako bi se građanima olakšali uslovi otplate određenih kredita - Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o upravljanju rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda.

Možda će vas zanimati

Ove odluke bi trebalo da podstaknu banke da dužnicima ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita a koji su odobreni do 18. marta 2020. godine.

Stambeni krediti i minus po tekućem računu, koji je takođe kredit, ne potpadaju pod ovu odluku.

Banke sada mogu da, bez rezervisanja dodatnih sredstava, produže rokove na dodatnih dve godine u odnosu na dosadašnje rokove (do 7 godina za kredite u toku ove godine, do 6 godina u toku 2021. godine i do 8 godina za potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila nevezano za godinu).

"Usvajanje navedenih odluka treba da doprinese olakšavanju uslova otplate kredita građanima koji su se suočili ili će se tek suočiti sa smanjenjem prihoda ili gubitkom posla, kao i svim građanima koji, iako nisu u finansijskim poteškoćama, žele da svoje neotplaćene obaveze prema banci izmire u nešto dužem vremenskom periodu od inicijalno predviđenog", navodi u saopštenju NBS.

DODATNE OLAKŠICE

Banke sada mogu da olakšaju život dužnicima ne samo produženjem rokova već i dodatno. NBS je bankama otvorila mogućnost da dužnicima ponude "adekvatne olakšice" u vezi sa otplatom navedenih kredita, a da se to ne odrazi negativno na pokazatelje poslovanja banke.

Recimo, olakšice se mogu dati klijentu kome rata kredita i nakon primenjenog refinansiranja (odnosno smanjivanja iznosa rate zbog produženja roka otplate) kreditno opterećenje prihoda ostaje veće od 60 odsto.

"Na ovaj način se umanjuju rizici od rasta stope problematičnih kredita u ovom segmentu kreditiranja u periodu nakon isteka moratorijuma, doprinosi se ublažavanju posledica krize u ovoj i narednoj godini i stvaraju se uslovi za kreiranje dodatne potrošnje fizičkih lica", piše u saopštenju.

NBS je omogućila bankama da u vreme vanrednog stanja primene moratorijum na otplatu kredita. Moratorijum je izveden kao svojevrsna varijanta grejs perioda, tj. kamate su se računae ali nisu naplaćivane.

One su došle na naplatu po isteku tri meseca, za koliko je produžena otplata kredita, a na klijentu i banci je bilo da se dogovore u varijanti: odmah u celosti (kamate i tri rate glavnice glavnice), raspoređeno na nekoliko meseci ili na ceo preostali period isplate kredita. Naravno, to je u celini dodatno koštalo klijente jer je kredit ispao skuplji, ali im je značajno olakšalo život tokom tri neizvesna meseca vanrednog stanja i zaustavljanja privrede.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vršac

Ko prihvati Reprogam nema vise prava na nista u toj banci...Dozvoljeni minus,čekove itd...

Stbin

Hvala bankama što misle o svojim klijentima. Štitite klijente i zaštiticete sebe.

Milisav

Sve ce to Bankari da nadoknade,bice skuplja dara nego sara!

special image