• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SE DEŠAVA!? U celoj Srbiji cena stanova pada, u Beogradu SVE SKUPLJI…

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Srpsko tržište nekretnina se probudilo iz "korona sna" nakon vanrednog stanja u prvom kvartalu ove godine. I dok širom zemlje cena uglavnom pada, u Beogradu je značajno veća nego na početku godine, kažu analitičari.

 cene stanova beograd tržište nekretnina novi sad Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Što se Srbije tiče, cena nekretnina u julu je za gotovo 4% niža u odnosu na početak godine i čak 10,5% niža u odnosu na vreme s početka epidemije (15. mart). Kada je u pitanju Beograd, tu su stanovi sada generalno skuplji pa je tako cena kvadrata za 9% viša u odnosu na početak godine", kaže Igor Manjenčić iz Mojanekretnina.rs.

Ne samo da su se cene "digle" nego je živnulo celo tržište, kao da se u nekoj meri naviklo na korona krizu, zaključuje se na osnovu promene cena za prodaju stanova i kuća iz oglasa.

Možda će vas zanimati

"U drugom kvartalu, od 69.000 oglasa za prodaju starogradnje kod nas na sajtu, skoro petina je promenila cenu. Od toga je 5% oglašivača je podiglo, a 12% snizilo cenu svojih nekretnina", kaže Jasmina Gavrilov Dražić iz 4zida.rs.

Iako je prosečna cena svih oglašenih nekretnina porasla, veliki je broj oglasa koji su promenili cenu. Najviše su redukovane cene u nekretninama u Beogradu (9% oglasa iz Beograda) i Novom Sadu (5% oglasa iz Novog Sada).

"Ako posmatramo prosečne cene nekretnina na teritoriji Beograda, u prvom kvartalu prosečna cena stanova starogradnje iznosila je 1.450 €/m2, a u drugom kvartalu 1.585 €/m2,. Kod kuća je prosečna cena još više porasla – u prvom kvartalu su bile oko 860 €/m2, a u drugom kvartalu 1.000 €/m2", kaže Gavrilov Dražić.

Izvor: Screenshot/4zida.rs

RENTIJERI U PROBLEMU, CENA SE SROZALA

U Beogradu je veći pad u ceni doživelo iznajmljivanje nekretnina, nego prodaja. Od ukupnog broja oglasa kojima je promenjena cena, kod stanova koji se iznajmljuju je zabeležen pad u ceni za 6,5%, a kod kuća za najam 5%, kažu iz 4zida.

"To je deo tržišta koji je najviše trpeo tokom vanrednog stanja pa nadalje. Međutim, mora se reći da je cena izdavanja nekretnina u Beogradu sada, iako prilično manja nego s početka godine, ipak za 10% viša u odnosu na isti period prošle godine", kaže Manjenčić.

NOVI SAD, NIŠ, KRAGUJEVAC, SUBOTICA

Od ukupnog broja oglasa u Novom Sadu koji su zabeležili promenu u ceni, najzanimljivija promena desila se kod cena kuća za prodaju – one su, naime poskupele 5%.

U gradu Novom Sadu cene stanova stanova u starogradnji su gotovo ostale iste u prvom i drugom kvartalu ove godine – 1.383 €/m2, odnosno 1.387€.

Izvor: Screenshot/Mojanekretnina.rs

Promene kod cena stanova za prodaju nije bilo, a stanovi za najam su pojeftinili 8% što se, kao i u Beogradu, može objasniti vanrednim stanjem, ali i odlaskom studenata svojim kućama.

U Nišu je prodaja kuća zabeležila rast od 3%, u Kragujevcu 1%, dok je u Subotici opala za 1%.

Ipak, treba napomenuti da je u ovim gradovima mali broj oglasa izvršio promenu u ceni, pa zbog toga ne možemo pričati o nekom trendu na tržištu nekretnina u ovim gradovima, kažu u 4zida.

Od oglasa za iznajmljivanje stanova u Nišu, Kragujevcu i Subotici stanovi su sada jeftiniji 6% u Nišu i Kragujevcu, odnosno za 5% u Subotici.

A kakva nas budućnost čeka? Pa, iako je s kraja 2019. godine bilo najavljivano da će rasta cena nekretnina biti i u 2020, ali će tempo posustati ove godne, ovakva situacija se nije očekivala. Pogotovo iz perspektive prvog kvartala, kada su korona kriza i vanredno stanje zaledili tržište prodaje, i možda obeshrabrili neke investitore.

Međutim, cena i dalje skače, i 4zida beleže rast i u trećem kvartalu, gde je prosečna cena trenutno veća do 1.660€ (rast 5% u odnosu na prethodni). Da li to tržište ulazi u stanje "balona" koji preti pucanjem, videćemo, kao i to da li će taj (eventualni) balon biti još veći sa olakšanim pristupom hipotekarnim kreditima prepolovljavanjem visine obaveznog učešća u visini zajma kod banaka.

KOLIKO SE SADA CENI STAN PO BEOGRADU...

  • Zvezdara stan (starogradnja, drugi kvartal 2020) - 1.400 €/m2
  • Vračar stan – 2.239 €/m2
  • Novi Beograd stan – 1.789 €/m2
  • Stari grad stan – 2.614 €/m2
  • Savski venac stan – 1.955 €/m2


...A KOLIKO PO SRBIJI

  • Niš stan – 2.845 €/m2
  • Niš kuća - 455 €/m2
  • Kragujevac stan - 855 €/m2
  • Kragujevac kuća - 399 €/m2
  • Subotica stan 734 €/m2
  • Subotica kuća 360 €/m2

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 58

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neko iz mase

Ljudi, svi znaju da ce cena pasti. Planiram da kupim stan, i vec nekoliko investitora me zvala nakon sto sam video stan, i svi imaju slicnu pricu, kupi sad dok jos nije skocila cena. Hahaha, kako da ne, pa gde ce vise da skoci? To je jasan signal da hoce sto pre da prodaju po ovim cenama, jer cene moraju PASTI!

Kaj

O čemu pričate za izdavanje? Garsonjeru na Karaburmi sam plaćao 130 evra, nakon korone mi digla na 160. U Halo oglasima sve garsonjere na Karaburmi(što znači prosečna cena na teritoriji grada)- 160, 170 evra

Lala

U Novom Sadu nisu tolike cene, pogledajte maplo po agencijama, ali novosadskim, ne halooglasi, nekretnine i dr. Solis, djinas, ns-grup, master 021, to gledajte. Može se naći pristojan stan naravno da nije u centru grada, nego malo udeljeno.

special image