• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKOK: Stanovi se kupuju i prodaju kao da nije bilo korone

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Tržišta nekretnina u Srbiji pitpuno se oporavilo od zastoja, samo desetak dana od ukidanja vanrednog stanja, tvrde u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ).

  RGZ - Tržište nekretnina u Srbiji se potpuno oporavilo Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

RGZ je danas saopštio podatak da se promet nepokretnosti vratio na nivo pre 16. marta ove godine, kada je počelo vanredno stanje.

RGZ je tokom vikenda obradio i analizirao sve pristigle kupoprodajne ugovore nakon završetka vanrednog stanja i utvrdio da se tržište oporavilo iznenađujuće brzo, kaže se u saopštenju Zavoda.

Možda će vas zanimati

U sedmici od 11. do 17. maja broj prodatih nepokretnost se i više nego udvostručio, u odnosu na period od 4. do 10. maja, dodaje se u saopštenju.

"Interesantno je videti i da se gotovo istom brzinom promenio i način kretanja kapitala. Nivo kupovina za gotovinu približio se nivou pre početka primene mera za borbu protiv korona virusa".

Jedina promena bila je način na koji se stanovi kupuju. Tokom 2019. godine, kako navode, čak 70 odsto stanova u Srbiji bilo je kupljeno za keš, a preostalih 30 procenata je plaćeno iz kredita. Međutim, tokom vanrednog stanja taj se odnos promenio i mnogo se manje kupovalo za gotovinu, a odnos je bio približno 50 posto za keš i 50 odsto na kredit.

"Tržište nepokretnosti u Srbiji pokazalo je izuzetan nivo osetljivosti kada je došlo do vanrednih okolnosti koje su uticale na svakodnevni život građana, ali i izuzetnu elastičnost da se velikom brzinom vrati u uobičajene tokove, već pri prvim znacima normalizacije životnih aktivnosti", zaključuje se u saopštenju.

Prema procenama stručnjaka koji prate tržište, investitori u velikoj meri nastavljaju sa započetim aktivnostima a tržište bi moglo da se normalizuje do kraja godine. Što se tiče cena, sada se ne očekuje neko značajno pomeranje, iako je krajem 2019. za ovu godinu bilo najavljeno usporavanje rasta cena.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

slavko

Videcete za 6 meseci kakve ce cene da budu...ima da padnu na africki nivo...citam danas u prebogatoj Lombardiji zatvoreno 35% fabrika!Sve ce to da se preslika na ovu nasu bedu...ima da placemo za poslom a ne za nekretninama!

Tako nekako

Nemamo "realno" tržište nekretninama,pa samim tim na njega ništa ne može da utiče,osim poreske,suda, policije!

special image