Ovaj gubitak, pre kamata i poreza (EBIT), predstavlja ogroman pad u odnosu na operativni profit od 2,2 milijarde evra ostvaren u istom periodu godinu ranije.

BMW je saopštio da ipak očekuje operativnu dobit na nivou cele godine, uprkos ovom operativnom gubitku koji je posledica obustava proizvodnje u martu i aprilu zbog pandemije korona virusa i pada od 25 odsto isporuka luksuznih automobila tokom ovog perioda, prenosi Rojters.

Kompanija sa sedištem u Minhenu je navela da je EBIT marža u njenom automobilskom segmentu pala na minus 10,4% u periodu april-jun, sa nivoa od plus 6,5% zabeleženog u drugom tromesečju prošle godine, jer je BMW povećao investicije u skupe električne automobile.

Takođe je dodala da je prodaja automobila počela da se oporavlja na nekim tržištima, uključujući Kinu, zbog čega se nada da će osnovna delatnost ponovo postati profitabila, ali napominje da oporavak neće biti dovoljan da nadoknadi manjak prodaje koji je zabeležen zbog pandemije.

"Radujemo se drugom polugodištu s opreznim optimizmom i nastavljamo da ciljamo EBIT maržu između 0% i 3% u automobilskom segmentu u 2020. godini", naveo je u saopštenju generalni direktor Oliver Cipse.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.