• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POPRILIČAN PAD: Srpska ekonomija u drugom kvartalu -6,5 %

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Dogodilo se očekivano, srpska ekonomija je nakon odličnog prvog u drugom kvartalu ove godine zabeležila veliki ali ne i katastrofalan pad. Još ima nade da se u plus "izvuče" godina.

Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u drugom kvartalu 2020. godine iznosio je 6,5% u stalnim cenama u odnosu na isti period godinu ranije, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Ovo je fleš procena državne statistike, a obračun kvartalnog BDP za drugo tromesečje 2020, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen 31.avgusta, navodi se u informaciji RZS.

Možda će vas zanimati

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče da je drugi kvartal završen s padom BDP-a od 6,5%, iako je projektovan bio mnogo veći, minus 15,4%.

Ona je rekla da je već u junu ostvaren blagi rast od 0,1% i da je Srbija u drugom kvartalu bila druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi, odmah iza Litvanije.

Ovaj pad je očekivan i to iz dva razloga. Privredna aktivnost zamrla je u aprilu, u vreme "zatvaranja" zbog zahuktavanja epidemije covid-19, a drugi je razlog statistički.

"Da li će biti pada ili će BDP biti u plusu, videćemo, ali treba imati u vidu da u već drugom tromesečju, a pogotovo u drugoj polovini godine, dolazimo na veću osnovicu iz 2019. godine prema kojoj merimo i da će teško biti ostvariti dobre brojke", rekao je za MONDO ekonomista Ivan Nikolić u maju mesecu.

Statistički, još se u gdipnjem BDP-u "vadimo" na prvi kvartal. Tada je realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 5%, u odnosu na isti period godinu ranije.

Značajan međugodišnji rast bruto dodate vrednosti su u prvom tomesečju zabeležili građevinarstvo, za 19,6 odsto, informisanje i komunikacije (11,8%), sektor državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite (11,8%) i sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama (4,5%).

Ukoliko se ispostavi da se u aktuelnom trećem kvartalu privreda Srbije bar donekle oporavila, a tako se nastavi i u poslednjem, moguće je da će se ostvariti prognoze da Srbija, kao jedinstven slučaj u Evropi, ne završi godinu sa padom ili bar ne značajnim padom BDP-a.

Tome bi trebalo da pomognu i nove mere Vlade Srbije sa subvencijom većeg dela minimalca za mala i srednja preduzeća.

Pad BDP-a i to veliki, očekivan je u svim zemaljama EU. Evropska komisija je dala je početkom jula još crnju prognozu stanja privrede Evrozone u kojoj stoji da će BDP te grupe zemalja Evrozone pasti 8,7% ove godine. To je desetak odsto više nego što se mislilo početkom maja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

REALAN

Ekonomski tigar,je pr**uo u čabar...😄🤣

Naxaz

Pa Pink kaze rast.

Covid 19

Odlazeći predsednik vlade je ovaj pad predstavio kao rast i rekla da je kasno preksinoć dobila rezultate dok joj nije vrhovni matematičar rekao šta da kaže, jer je prva projekcija bio pad BDP za -15,pa-11 pa korigovan na - 9 a sad je - 6,5 u drugom kvartalu. A ne radi Fiat, Leoni na plaćenom sa 60% plate, železara ugasila jednu peć, hoteli i ugostitelji pad noćenja 94%, kinezi ne grade puteve od straha od korone. Kako li dodjoše do ovoga

special image