• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMOJTE POSLE "JAO NISAM ZNAO": Još samo danas možete da se prijavite ako NE ŽELITE odgodu plaćanje rate kredita

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Građani zaduženi kod banaka imaju vremena još samo danas da se jave ukoliko ne žele moratorijum, tj. da ne plaćaju rate naredna dva meseca a da to kasnije s određenom kamatom plate banci.

  krediti rok odbijanje moratorijum otplata kredita Izvor: MONDO/Goran Sivački

Korisnici kredita koji ne žele da iskoriste novi moratorijum, odnosno pauzu u otplati, moraju da o tome obaveste svoje banke još danas, jer ističe rok koji je propisala Narodna banka Srbije.

Klijent banke može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, poštom, telefonom ili u poslovnim prostorijama banke/davaoca lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ali i da odustane od moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na navedeni način ili uplatom dospele obaveze, navedeno je na sajtu NBS.

Možda će vas zanimati

Dužnici koji će iskoristiti dodatnu pauzu od dva meseca u otplati ne moraju da se javljaju svojim bankama, ali to onda znači da su svesni da će to što im je banaka izašla u susret i nije sada naplatila redovnu ratu to kasnije platiti kroz uvećane rate kada moratorijum istekne.

Kamata banke na ostatak kredita "ide" sve vreme i to praktično produžava vreme otplate kredita za dva meseca, a time i uvećava ukupnu kamatu koja se na kredit plaća. To uvećanje relativno nije veliko (mada kod kredita za velike stanove može da bude poprilično) a mnogima pomoć u vidu neplaćanje rate ovim mesecima krize mnogo znači, ali na kraju sve dođe na naplatu.

To izgleda nije bilo jasno svim korisnicima kredita koji su se opredelili za prvi (tromesečni) moratorijum u martu.

Kada je došlo vreme na naplatu uvećanih rata, ti "neobavešteni" su počeli da gunđaju da "banke dodatno zarađuju na tuđoj muci", kao da im to nije posao.

Banke u Srbiji imale su obavezu da ponude zastoj u otplati kredita i da na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o moratorijumu koji se odnosi na kredite, dozvoljene minuse i kreditne kartice.

Kako je propisala NBS, obaveštenje je trebalo da sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate, kao i primer iznosa obaveze pre i nakon moratorijuma, a klijentima je ostavljen rok od 10 dana da odbiju ponudu.

Izvršni odbor NBS doneo je 27. jula propis o dodatnom moratorijumu na otplatu obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.

Dužnicima je tim propisom omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama/davaocima lizinga, koje dospevaju od 1. avgusta do 30. septembra 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image