• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JESTE LI ZA? Uvesti PRODUŽENI VIKEND kao rešenje za turističku krizu (ANKETA)

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Aktuelna turistička "korona sezona" pokazala je da i dosada zanemarene domaće turističke destinacije imaju potencijal a iz tog sektora imaju zanimljiv predlog kako da im se pomogne.

 Produženi vikend kriza korona mera pomoć turizam Izvor: Info centar EU

"Sezona je pokazala da turistička mesta u Srbiji imaju potencijal, a pomogla bi mera da se poslednjeg petka u mesecu radi kraće do 11 sati ili da bude neradan dan što bi turistima omogućilo produženi vikend za putovanje do neke od turističkih destinacija", predložio danas Ivan Trifunović direktor Turističke organizacije Vrnjačke banje.

Na onlajn konferenciji "Turizam u regionu u godini koju je pojela korona", u organizaciji Color Press Grupe, on je izneo podatke da je Vrnjačka banja u julu imala 90% posete u odnosu na na jul 2019. godine, dok je pad stranih gostiju 90%.

Možda će vas zanimati

"Svi događaji i manifestacije su otkazani a jedina kampanja je bezbednost i sigurnost na prvom mestu. Prilagođavanje je dobar način da trenutno prevaziđemo koronu, ali dugoročno sistem nije održiv", rekao je on.

Vrnjačka je još početkom godine krenula sa kampanjom "Dođite na more u Vrnjačku banju", jer ta turistička destinacija ima tridesetak bazena i akva park, a nalazi se na sat i po auto-putem od Beograda i dva sata od Novog Sada.

Direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović je navela je da je za prvih šest meseci ove godine Vojvodinu posetilo 111.000 turista, 54 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je broj noćenja manji 50 odsto.

Porast broja stranih turista u Subotici i na Paliću je rezultat prekogranične promocije, a gostiju ima više i zbog subvencionisanih vaučera, kazala je Pavlović.

Direktor Turističke organizacije Zlatibora, Vladimir Živanović, pohvalio se da je smeštaj tamo 95 odsto popunjen s 25.000 turista. Posećenost Zlatibora u junu i julu bila veća nego u istom periodu prošle godine.

Anketa

Da li ste za "produžen vikend" i kako biste ga iskoristili?

  • Da, putovao bih sa porodicom

    58.7% (27)

  • To kod mog gazde nikad ne bi "prošlo"

    19.57% (9)

  • Da. naravno, za provod sa prijateljima

    13.04% (6)

  • Ne, samo bi to posle morao da na poslu "nadoknađujem"

    8.69% (4)

Da li ste za "produžen vikend" i kako biste ga iskoristili?

Rezultati

Srpski turizam je ozbiljno pogođen osledicama epidemije korona virusa, a najviše su pretrpeli oni koji od njega žive u gradovima.

Od početka godine, domaći gosti su ostvarili 46.447 dolazaka i 163.580 noćenja u smeštajnim kapacitetima na teritoriji Beograda, što je za 50 odsto, odnosno 30 odsto, manje nego u istom periodu prethodne godine.

Direktor asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da je na letovanju u BiH, Albaniji, Egipatu i Turskoj 35.000 turista iz Srbije za koje tamo nema sanitarnih zahteva.

Ipak, u inostranstvu je 90 odsto manje turista iz Srbije nego ranije u ovo doba godine, rekao je on na konferenciji "Turizam u regionu u godini koju je pojela korona".

Pošto su su zbog toga turističke agencije u Srbiji u teškoj situaciji, Seničić je zatražio dodatnu pomoć države.

"Država je omogućila da se zamenska putovanja (umesto do sada otkazanih) realizuju do kraja sledeće godine, ali naš najveći rizik je šta će se desiti sa zamenskim putovanjima ukoliko partner u inostranstvu propadne", kazao je Seničić.

Početkom jula su sva veća udruženja turističkih agencija Srbije zatražila su od Vlade i resornih ministarstava dodatnu pomoć u vidu bruto minimalnih plata do kraja godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premjerka tehničke vlade Ana Brnabić su za vikend razgovarali o problemu u turstičkom i ugostiteljkom sektoru u Srbiji i predsednik Vučić je najavio da će uskoro saopštiti "dobre vesti".  

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

্১৯৫৮ জ্ঞ

A cene digli do nebesa...

Kristina

Apsolutno sam ZA. Recimo, rešite da obiđete jedan deo zemlje, isplanirate i podelite to u tri dana. Ja bih otišla u mms po neki dobar auto, a onda napravila plan i obišla tvrđavu Golubac, manastir Tumane, Srebrno jezero, pa nastavila do tvrđave Ram, svratila u Viminacijum, prošla kroz Smederevo pa obišla i njihovu tvrđavu i taman sve videla natenane, a spavala po nekim motelima usput, to je manje bitno. I to ću definitivno da uradim prvom prilikom.

Korto

To će važiti za javni sektor naravno... To samo u Srbiji može da se desi.

special image