• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DO NORMALNOG KATASTRA nepokretnosti: NALED ima rešenje, i ne bi vas koštalo ništa

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dala je državi predlog kako da se konačno sredi rak rana srpskog tržišta nekretnina, ali i poreska "crna rupa" – katastar.

NALED predklaže da se građanima omogući dve godine besplatnog upisa nepokretnosti u katastar, kako bi katastri širom Srbije posle više decenija imali ažurne i potpune baze dokumenata. Država je digitalizacijom omogućila da se dobar deo posla građana s Katastrom obavi preko notara, ali problem i dalje ostaje sa onima što u zemljišnjim knjigana mi ne postoji, ili postoji na ime nekog drugog a ne sadašnjeg vlasnika..

Možda će vas zanimati

U naredne tri do četiri godine trebalo bi da se reši višedecenijski problem pitanja vlasništva nad imovinom u Srbiji, s obzirom na to da brojne nepokretnosti građana ali ni države nisu upisani u katastar nepokretnosti. Zbog toga se ne zna ko je trenutni vlasnik pojedinih objekata (a time ni ko treba da plati porez), kaže za Tanjug izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

"Naš predlog je da se u sledećem mandatu vlade, u resoru građevine, i zbog toga smo razgovarali sa ministarkom (Zoranom) Mihajlović, zaokruži rešavanje pitanja imovine. To je vrlo kompleksan sistem koji obuhvata i prostorno planiranje, i ozakonjenje, eksproprijaciju i konverziju prava na zemljištu", rekla je Jovanovićeva.

U mandatu aktuelne vlade, podseća, uređen je postupak upisa nepokretnosti u katastar za sve one koji sada stiču ili prometuju nekretnine.

Međutim, postoji veliki broj predmeta koji su nasleđeni iz prethodnih decenija koje treba rešavati i koji su, kako ocenjuje, u nekim slučajevima dosta komplikovani.

"Zato predlažemo da se uradi dvogodišnja kampanja besplatnog upisa u katastar, ali i da se pored tog oslobođenja od plaćanja takse za upis, obezbedi i pravna i stručna pomoć građanima kako bi mogli da razreše probleme koje imaju na parcelama i u postupcima", rekla je direktorka NALED-a.

Na taj način, nada se, za tri ili četiri godine katastar bi mogao da bude potpuno ažuran, a svi postupci uređeni.

Da bi se ovaj plan realizovao, definisan je koncept "e-prostor", koji podrazumeva razvoj prostornih planova na elektronski način, objašnjava Jovanovićeva.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

Da zakljucim - Zorana Mihajlovic apsolutno nista do sada nije uradila kao ministar osim sto se slikala u roze slemu

Marez

Sjajan, pravi srpski predlog. Omogućićemo onima koji nisu upisali nepokretnosti iz raznih razloga besplatan upis, a ovi što su platili su naivčine i kreteni. Kao i uvek, struja, komunalije, sve opraštaj, ko uredno izmiruje svoje obaveze uvek ispadne budala. Svaka čast, čestitke, stidite se.

special image