• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAŽNJA: Kazna od 5.000 dinara ako DANAS ne izmirite ovu obavezu!

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Poslednji rok ističe!

 porez na imovinu rok danas kamata treći kvartal poresko rešenje Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Rok za uplatu treće rate poreza na imovinu za ovu godinu za poreske obveznike – građane, preduzetnike i firme, ističe danas. Ako zakasnite, platićete kamatu, i ako niste dobili rešenje. Porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, prema Zakonu o porezima na imovinu.

Porez na imovinu se plaća u četiri rate do 15. u mesecu - februaru, maju, avgustu i novembru. Iako su termini poznati, uvek se naprave velike gužve poslednjih dana roka za plaćanje.

Možda će vas zanimati

I građani koji nisu dobili rešenje za porez na imovinu za 2020. godinu, dužni su da uplate treći kvartal danas. Oni su uplatili, ili će to učiniti, danas a sa iznosom koji je bio za poslednji kvartala po rešenju za 2019. godinu.

Godišnja kamatna stopa za one "zaboravne" trenutno iznosi 11,25%.

DO KRAJA MESECA I U NIŠU

Na adrese poreskih obveznika u Nišu počela su ovih dana da stižu poreska rešenja za uplatu poreza na imovinu i do kraja meseca biće dostavljeno svih oko 95.000 rešenja, rekao je danas agenciji Beta predstavnik Sekretarijatu za lokalnu poresku administraciju Zoran Albijanić.

Ako se porez ne plati, kazna je 5.000 dinara.

Mnogi Beograđani požalili su se ovih dana da im još nisu stigla rešenja za ovogodišnji porez. Nadležni kažu da je obračun rešenja za porez na imovinu za 2020. godinu izvršen sukcesivno, opštinu po opštinu, i da će svi građani Beograda do kraja meseca dobiti rešenja.

Ove godine poreski rokovi su bili malo ispomerani, zbog vanrednog stanja u aprilu usled epidemije. Međutim, to se sada vratilo u redovne termine.

Kada poreska rešena stignu, građani će ih uporediti sa prošlogodišnjim i eventualno platiti povećanje ako ga ima, ili čak umanjenje, ako us platili više. Do tih razlika dolazi jer se porez određuje na osnovu prosečnih cena nekretnina prodatih u prethodnoj godini, odnosno na osnovu odluke lokalnih samouprava o tim cenama.

Rok za plaćanje tih razlika je 15 dana po dobijanju rešenja.

Uredbom Vlade bilo je propisano da se tokom trajanja vanrednog stanja u Srbiji, uvedenog zbog korona virusa, neplaćeni poreski dug ne naplaćuje, kao i da se ne poništavaju rešenja o odlaganju plaćanja dugovanog poreza. Nakon ukidanja vanrednog stanja, 6. maja, prestalo je i važenje ove Uredbe, pa su se sve aktivnosti u vezi sa poreskim obavezama građana vratile u redovne kalendarske rokove.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka

Koja glupost,plasite narod kaznama bezveze !!! Svake godine platim odjednom porez u novembru i nikakvu kamatu ni kaznu nisam platio !! Ne plasite bezveze glupostima narod !!!!!!

Aca

Najvaznije su kod Nas izgleda kazne, bilo bi strasno da cujemo da je drzava izasla u susret vec ovom oguljenom narodu pa u vise rata ili ne morate ove godine placati ako niste zaposleni. Ali ne samo kazne I podizanje nameta na to se sve svodi

Miodrag

@Aca Kako to mislite prijatelju?Zaboravljate da u našim venama teče janičarska krv i da onaj ko se dokopa vlasti,patološki uživa u ponižavanju sopstvenog naroda.

special image