• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UPRAVO OBJAVLJENO: Srbija LEŽI NA ZLATU! Pronađena ruda vredna MILIJARDU DOLARA!

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Srbija je ozbiljna meta svetskih "lovaca na blago". Kanadska istraživačka firma Medgold risorsis kreće u izradu studije izvodljivosti otvaranja rudnika od koga očekuje bar dvadesetak tona zlata u južnoj Srbiji, a u Raškoj je Tedijan kupio geološku srpsku firmu.

 projekat tlamino zlato srbija srebro istraživanje rudarstvo blago Izvor: google maps

Kanađani su u okviru projekta Tlamino pronašli preliminarne rezerve od oko sedam miliona tona rude sa oko 680.000 unci zlata (blizu 19,3 tone). Ta količina je vredna nešto više od milijardu dolara, i to je Medgoldu dovoljno da krene u izradu preliminarne studije izvodljivosti, koja bi te rezultate trebalo da potvrdi.

Istovremeno, i kanadska geološka kompanija Tedijan je saopštila je da je postigla dogovor o kupovinu srpske geološke firme EFPP, koja poseduje istražna prava na lokalitetima Kizevak i Sastavci, u okolini Raške, gde su se nekada nalazili rudnici srebra i cinka, pišu "Novosti".

PROČITAJTE I OVO

Preliminarni sadržaj zlata na lokalitetu "na tromeđi" iznosi u proseku oko tri grama po toni a već ležišta sa gramom zlata po toni, ako je prate odgovarajuće količine druge korisne rude, smatra se profitabilnim. Inače, Medgold je u istraživanju u projektu Tlamino pronašao i sloj rude od 40 metara, koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatna 193 grama po toni srebra.

Preliminarnu studiju radiće Addison Mining Services i Bara Consulting, obe iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Inače, istraživanja za rudarski biznis su u ekspanziji u Srbiji. Miroslav Ignjatović iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije u februaru ove godine je rekao da u Srbiji postoji 200 eksploatacionih i 127 istražnih polja u kojima se obavljaju velika istraživanja.

U naredne tri godine očekuje najviši stepen ulaganja u rudnik Čukaru peku, projekat Jadar, kao i ulaganja u kopove Bora koji su sada u vlasništvu kineskog Ziđina.

Inače, procenjuje se da oko dva odsto BDP-a Srbije pripada rudarskom sektoru.

Po strukturi, oko 90 odsto učešća u procenjenih dva odsto BDP čine energetske mineralne sirovine, ugalj, nafta i prirodni gas, kao i bakar kao metalična mineralna sirovina.

Ostatak od 10 odsto po strukturi čine proizvodnja olova i cinka i nemetalične mineralne sirovine, uglavnom kameni agregat, pesak i šljunak i sirovine za cementnu industriju.

Što se tiče toga kako je rudno blago Srbije stacionirano po regionima, u istočnoj Srbiji dominiraju bakar i zlato, a ponegde i olovo i cink. Takođe, na Staroj planini ima i ležišta urana.

U centralnom delu Srbije karakteristična su ležišta olova, cinka, urana, kao i zlata i srebra, navodi Mijatović.

U zapadnom delu Srbije, Podrinjskom delu, ima dosta ležista antimona, koji se više ne ekspoloatiše, a takođe ima i olova i cinka, objašnjavaju u Geološkom zavodu.

Nikla i hroma ima na nekoliko mesta u Srbiji, nikla naročito u centralnom delu, u blizini Aranđelovca, Vrnjačke banje, na zapadu na Mokroj Gori, dok hroma ima na Tari, Zlatiboru, Deli Jovanu, a boksita (sirovina za dobijanje aluminijuma) na Tari, Zlatiboru, kod Požute i kod Babušnice...

Postoje i nalazišta nemetala kao i uglja, a u Vojvodini se nalaze ležišta gasa i nafte, kao i ležišta različitih vrsta gline.

Što se tiče procena rezervi, sveukupni resursi i rezerve olova i cinka uključujući i rudnike na Kosovu i Metohiji, procenjuju se na blizu 100 miliona tona, a ležišta uglja na oko desetak milijardi tona.

Manje su rezerve mrkog uglja, koji se ekspoloatiše podzemno, dok se, na primer, rezerve zlata ne mogu tačno proceniti, ali se pretpostavlja da se kreće oko nekoliko desetina tona zlata kao metala, ali van borskih ležišta.

Resursi bakra procenjuju se na par milijardi tona, kako dokazane rezerve rude, tako i resursi koji su u fazi istraživanja.

(MONDO/Novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Možda će vas zanimati

Komentari 93

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alex7

Pa ne dolaze svi ovde zbog cevapa i rakije sigurno!

Republika Srpska

Dragi gospodine,taj sto vas nagovori da tako trabunjate.Trebaovam je napismeno dati da naucite,a mozda vi takozvani novopeceni milovi crnogorci niste imali vremena od silnog posla.ili je bilo daj pa kako ispadne idu izbori bolje ista nego nista kao sto i jeste.daj pare pa kako bude gostima.Pa jeli ti misliš dace vama doci vise iko?Pa nece,nece..Pa dosta je vas..Uzimate pare za kanalizaciju,kanalizajija vam ide u more kroz plaže otvorena,ulice pune smeća smrdi,plazne rostiljnice podgrejavaju taj tvoj hanburger 3 puta dnenvno dok ga ne prodaju,lazete turiste ima parking ima ovo ima ono sve ima...kad uzmete pare nista vise nema a ni vas.DIGNITE CIJENE ALI SREDITE SVE.PA JA SA SVOJOM 4 CLANA PORODICE ISPOD 2500€ 7 DANA SA DOLASKOM,ODLASKOM NEMOGU DA PRODJEM.ZA TE PARE GRCI,SPANCI DRZE TE NA DLANU.A JOS NESTO,SRAMITE SE OD KOJIH TURISTA STE PREZIVELI DO SAD?REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA NIKO VAM NIKAD NIJE NI DOLAZIO.NAJBOLJE DO KAMENJARA REPUBLIKA SRBSKA OSTALO SRBIJA ILI SVE SRBIJA TREBA UZETI.AJD NA GLASANJE I CEKAJTE DA VAM SIPCI POKUPUJU I OSTALO MALO STO IMATE.

lai

Nije mi nike jasno bilo sta ima u tom zlatu pa tolko vredi

special image