• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STOPIRALI STE OTPLATU, ali RATA kredita vam MOŽE BITI još MANJA

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Dužnici su se u Srbiji izjasnili da li (ne)žele da na dva meseca zaustave isplatu svojih kredita, i to će više platiti kasnije, ali ne znaju svi da im i posle moratorijuma rata može biti manja nego dosad.

Moratorijum na isplatu kredita, drugi po redu posle onoga iz marta, mera je koju su banke usvojile na predlog Narodne banke Srbije kako bi se olakšala trenutna finansijska situacija dužnicima, zbog krize koju je u privredi izazvala pandemija korona virusa.

Oni koji su prihvatili, tačnije nisu izričito odbili moratorijum, "mirni" su što se tiče plaćanja kredita do oktobra, ali nekima i posle toga život može biti olakšan do kraja trajanja kredita.

Možda će vas zanimati

Naime, pored moratorijumske olakšice za sve, već mesec dana važi i novo pravilo NBS, po kome banka može da smanji za dvadesetak odsto mesečnu ratu kredita, ako je on uzet pre 18. marta (početka epidemije u Srbiji).

Naravno, uz smanjenje rate i ide i produženje roka isplate kredita, do dve godine. A kako kamata ide (i vremenski) na ostatak duga, samim tim se uvećava ukupna cena kredita. Znači, kredit jeste skuplji (ukupno se više plati) ali je mesečno podnošljiviji zbog manje rate.

Ali, pravo na ovu olakšicu (koja ne važi za stambene kredite i dozvoljeni minus) nemaju svi dužnici, već je bankama ostavljeno da o tome kome će je dati odlučuju od slučaja do slučaja, a u zavisnosti od toga kakvu kreditnu istoriju ima klijent (prethodna urednnost otplata, u kakvoj firmi radi, da li je sektor te firme posebno osetljiv na epidemiju…).

Znači, olakšica nije zagarantovana, ali valja se raspitati u banci, možda se nađete u grupi "povlaštenih".

(MONDO/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image