• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSLODAVCI JOŠ ODOLEVAJU: Otkaza nema više nego inače, "kao da nema korone"

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Uprkos epidemiji korona virusa, u Srbiji nema povećanog broja otkaza u odnosu na prošlu godinu, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

 broj otkaza otkazi u srbiji korona kriza đorđević Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Poslednji podatak koji imam iz PIO fonda jeste da smo, kada poredimo ovaj mesec i naplatu poreza i doprinosa, na nivou prošle godine - kao da nema korone. Čak smo i premašili ono što je bilo predviđeno", kazao je Đorđević za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Za petak je zakazan sastanak predstavnika države, sindikata i radnika na kome će se razgovarati i o povećanju minimalne cene rada.

Možda će vas zanimati

"Pročitao sam da je jedan od predloga i pregovori o minimalnoj ceni rada, videćemo šta ćemo da se dogovorimo. Bitno je da svakako idemo ka tome da Srbija 2025. godine ima prosečnu platu 900 evra i prosečnu penziju 450. Kako će ova stanica biti završena i kako će pregovori biti završeni, videćemo", kazao je Đorđević.

Naglasio je da je bitno da cilj bude ispunjen, a da su sindikati i radnici vrlo razumni i znaju kakva je situacija u zemlji.

Apelovao je na radnike koji nisu dobili isplaćene minimalac za vreme epidemije da se jave Inspekciji rada.

"Nama je potrebna saradnja sa njima. Štitićemo njihova prava, ali nam treba dokaz za to. Biće potpuno anonimni, dogovorićemo se sa Inspekcijom rada kako da izađemo na teren i u skladu sa zakonom zaštitimo njihova prava", naveo je on.

(MONDO/Agencije)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AcoV

Pa ne smeju da otpuštaju pre oktobra jer su koristili novac iz budžeta za minimalce. A u oktobru i novembru kud koji mili moji. Ovaj ministar il je bezobrazan ili nepismen. Na žalost zbog onih genitalija mislim da je nepismen.

Kardinal Rišelje

Ne verujem da će plate biti tolike, odnosno da će prosečna plata biti 900€ do 2025. Ja razumem da je to datum ulaska u EU, i da se moraju potruditi da do tada srede infrastrukturu, koliko toliko institucije i standard, ali je mislim nerealno. Da su prvo sređivali institucije, tipa od 2012 pa na ovamo, onda bi to možda bio lako ostvarljiv cilj. A ovako, institucije su još uvek zagušene, prenatrpane, nefunkcionalne, a one su osnov pravne države i poretka. Da su one funkcionalne, ne bi bilo toliko korupcije, nepotizma i utaje poreza. Prevashodno bi državni aparat bio za 50% manji, kako je i realno da bude. Zatim bi BDP bio za oko 40% veći, koliko se ukrade, proneveri i ne prijavi. Što se tiče infrastrukture, verujem da će do 2025 to srediti na nekom pristojnom nivou. A standard, e to ne znam. Za prosečnu platu od 900€ treba minimalna od oko 600€, kakva je sad situacija, a to mi se ne čini lako ostvarljivo. Sa druge strane, verujem da će pribeći metodi koja je na snazi u većini evropskih zemalja, poput u prvom redu Portugala, Mađarske, Poljske, Češke, Rumunije itd. A to je centralizacija. Npr u Lisabonu je prosečna zarada oko 1300€, a na nivou celog Portugala 900€. U Lisabonu živi trećina populacije. Isto tako očekujem da urade u Srbiji. Beograd će da bude okosnica rasta prosečne zarade, sa nekih 1100-1200€ proseka, što i nije teško, sa planom masovnog turizma, koliko god to smešno zvučalo, videćete da će narednih godina Bg turistički 'eksplodirati', zatim dovođenje predstavništva multinacionalnih kompanija, poput NCR-a i sličnih, gde će njihovih 500 zaposlenih imati zarade oko 2000€, a narod običan opet u proseku 700 do max 800€, i tako će se nabiti ta cifra. Tu će se još malo razviti NS i Niš, da poguraju ka naviše te zarade, a ostatak Srbije, pa kao i uvek, beda i sirotinja koja će imati max oko 500€ u proseku, bez tih direktora i javne uprave, i to je to. Ako trećina ima prosek 1200 (Bg), trećina 800 (NS, Niš, Kg, Subotica i možda Vršac ili Požarevac, te ta mesta okolna između Bg-a i NS-a), a ostatak 500€, nije teško zaključiti da će prosečna plata biti 900€, ali će medijana biti oko 600-650€ max, a to će zapravo i biti realne plate i standard te famozne 2025!!! Eto, toliko od mene, živi bili, pa videli!!!

Backo

@Kardinal Rišelje Datum ulaska u EU je 1.1.2055

special image