• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRENULE MUKE: U Crnoj Gori sve manje posla – u junu 20 odsto veća nezaposlenost

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Registrovana stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na kraju juna iznosila 18%, rekao je predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.

Na evidenciji Zavoda se nalazilo nešto manje od 42 hiljade nezaposlenih, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 19,8%", precizirao je Golubović.

Golubović te podatke tumači tako da je širenje korona virusa i loša epidemiološka situacija, koja je pogodila čitav svet, povećala u velikoj meri ekonomsku neizvesnost u ovoj i narednoj godini.

Možda će vas zanimati

"Usporavanje lanaca snabdevanja u početnom periodu izbijanja pandemije, drastičan pad agregatne inostrane i domaće tražnje, doveo je do snažnog udara na ekonomske tokove, koji će se nepovoljno odraziti na rast ekonomije u ovoj godini", rekao je Golubović.

Podsetio je u tom kontekstu da se projekcije međunarodnih institucija u pogledu pada crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu kreću u rasponu od minus 5,6% do minus 8,9%.

Najviše su, kaže, pogođeni sektor turizma i saobraćaja, odnosno putničke agencije, firme koje se bave pružanjem smeštaja, pripremom i posluživanjem hrane i pića, te logistika i prevoznici.

Golubović je naveo da je u periodu od januara do maja u crnogorskom kolektivnom smeštaju ostvareno 73,2% manje dolazaka i 77 odsto manje noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Strani turisti čine 81,9% ukupnog broja gostiju i u strukturi noćenja učestvuju sa 71,8%, dodao je on.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image