• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKVE SVE PENZIJE DOBIJAJU SRBI PO SVETU: Gde se ide u penziju ranije, a gde se dobija i do 1.200 evra

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Na pomen penzije za Srbe pomislimo odmah na domaću i 65 godina života i dvestotinak evra, ali brojni naši državljani penzije su stekli ili ih stiču po sasvim drugačijim pravilima, i naravno iznosima.

 penzija u evropi nemačka hrvatska austrija srbija  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Najnovija informacija o promeni penzijskih pravila dolazi iz Danske, gde se govori o snižavanju starosne granica za penzionisanje. Ove godine u Srbiji je ova granica malo pomerena na gore, a sličan trend je i u mnogim drugim zemljama.

Novi zakone već su dobile Crna Gora, Hrvatska i Poljska. U narednih deset godina njihovi najstariji građani će moći u penziju sa navršenih 67 godina. Velika Britanija i Finska u međuvremenu će povećati granicu na 68 godina.

Možda će vas zanimati

SRBIJA – TRENUTNO U PENZIJU SA 65

Ove godine dame u Srbiji u starosnu penziju mogu sa 63 godine života, umesto 62 godine i šest meseci u 2019. godini. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina. Godišnje će se granica pomerati za dva do šest meseci, tako da će se dame u 2031. moći penzionisati sa punih 65 godina.

U Srbiji muškarci u starosnu penziju u ovoj godini idu po starom - sa 65 godina života i minimalno 15 godina staža upisanog u radnu knjižicu. O pomeranju granice nije bilo reči.

Prosečna penzija za jul je u Srbiji bila oko 236€.

DANSKA KONTRA SVETA

Dok se širom sveta starosna granica za odlazak u penziju povećava, u Danskoj bi ona mogla da bude snižena za veliki broj ljudi, pa tako i naših gastarbajtera.

Novi danski penzioni model, koji je pre nekoliko dana predstavljen javnosti, trebalo bi da omogući za 38.000 ljudi da do 2022. godine odu u penziju i pre ispunjavanja starosne granice. Taj broj trebalo bi da se do 2025. godine poveća na 49.000 ljudi.

Danska vlast predlaže da se omogući penzionisanje ljudima koji imaju 42 godine staža i 61 godinu starosti. Trenutno se Danci penzionišu sa prosečnom starošću od 66 godina. Ova reforma penzionog sistema namenjena je pre svega osobama koje rade fizički teške poslove.

U Nemačkoj se starosna granica za penzije postepeno povećava i planirano je da dostigne 67 do 2031. godine. Zasad je potrebno 65 godina i 7 meseci da bi se otišlo u penziju, i za žene i za muškarce.

Prosečna državna penzija je oko 1.200 evra.

AUSTRIJA – MINIMALNO 1.200€

Žene u Austriji idu u penziju sa 62, a muškarci sa 65 godina. Granica za starosnu penziju za dame će se od 2024. godine postepeno ujednačavati sa granicom za muškarce. Pogodnost u ovoj zemlji koja je doneta nedavno jeste da minimalna penzija od 2020. godine iznosi 1.200 evra neto za ljude sa 40 i više godina radnog staža u Austriji.

U ITALIJI TEK 490€

U Italiji je trenutno starosna granica za odlazak u penziju je za muškarce 66 godina i 3 meseca, dok je za žene 63 godine i 9 meseci. Do 2021. u planu je da se granica podigne na 67 za oba pola. Prosečna penzija u Italiji iznosi oko 490 evra, što je malo za uslove EU.

U HRVATSKOJ ĆE U MIROVINU I SA 67

U Hrvatskoj je starosna granica za penziju 65 za muškarce, za žene 62 godina. Hrvatska vlada planira da do 2030. za žene starosnu granicu podigne na 65, dok je za muškarce u planu da do 2038. bude 67 godina. Prosečna penzija za jul je bila oko 376€.

NI SKANDINAVCI SE NISU PRETRGLI - 770€

Do 2036. broj godina koji će biti potreban za penziju iznosiće 67. Trenutno je za muškarce 66, dok je za žene 63 godine. Prosečna penzija u Švedskoj je 770 evra.

U susednoj Norveškoj za muškarce je starosna granica 67 za odlazak u penziju, a za žene 64. Do 2030, godine potrebne za odlazak u penziju za žene će se povećavati do 67. U Norveškoj je prosečna penzija oko 700 evra.

(MONDO/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Box

Samo gore otići raditi 7,8 godina i lagano

special image