• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUKE PORODILJA: Šta se dešava sa primanjima ukoliko firma za koju radite PROPADNE

 Sandra Krstanović
Autor Sandra Krstanović

Ovo su upravo situcije u kojima ni zakon ne može da zaštiti žene na prodiljskom zbog rupe u propisima.

 Porodiljsko-primanja-poslodavac-firma-stečaj Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Upravo ovakav scenario čeka sve mame koje su radile u firmi koja je u vreme trajanja njihovog porodiljskog odsustva otišla u stečaj.

U tom slučaju Zakon o stečaju poništava sve odredbe Zakona o radu i za buduće mame važe ista pravila kao i za sve ostale zaposlene u tom preduzeću.

Možda će vas zanimati

Da muka bude još veća, one narednih najmanje godinu dana zbog nege deteta nisu u mogućnosti da se zaposle, a naknadu sa biroa primaće kao nezaposlene samo u narednih šest meseci.

Recimo, ako je žena na porodiljskom posle rađanja trećeg deteta, ima pravo na nadoknadu u visini svoje plate i to tokom dve godine.

Ako joj firma ode u stečaj, primaće bar upola manje sa biroa i to samo pola godine.

U Ministarstvu za rad rečeno je da je Zakonom o radu, članom 187, propisana apsolutna zaštita od prestanka radnog odnosa zaposlene za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta ili posebne nege deteta.

"Po pitanju da li su odredbe navedenog člana zakona suspendovane Zakonom o stečaju, obratite se Ministarstvu privrede u čijoj je nadležnosti ovaj propis", odgovor je koji su "Novosti" dobile u Ministarstvu rada.

Na isto pitanje iz Ministarstva privrede nisu dobili odgovor.

Advokati, međutim, navode da u ovakvim slučajevima nije nadležna čak ni inspekcija rada.

To znači da ukoliko je zaposlenoj prestao radni odnos, nezavisno od njene volje ili volje poslodavca,u slučaju prestanka rada poslodavca (likividacija i stečaj), inspektor rada nije ovlašćen da preduzima mere, već u ovoj situaciji sve zaposlene, uključujući i trudnice i porodilje, upućuje da svoja prava ostvare preko Nacionalne službe za zapošljavanje,shodno Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Advokat Jasna Kolaković Smiljanić objašnjava, za "Novosti", da stečaj "ne poznaje" trudnice i majke i one apsolutno nemaju nikakvu zaštitu u slučaju da se u njihovoj firmi u vreme porodiljskog odsustva pokrene stečajni postupak.

"Otvaranje stečajnog postupka je razlog za otkaz u kome porodilja nema pravo na isplatu potraživanja koja joj pripadaju po Zakonu o radu", kaže sagovornica.

Ovo važi za sva buduća potraživanja, dok svi imaju prava na ona ostvarena pre otvaranja stečaja. Jedino se može ostvariti pravo na minimalnu zaradu u slučaju privremene sprečenosti za rad.

Kako naglašava Kolaković Smiljanić, uz poštovanje zakonskih rokova i procedura, moglo bi se ostvariti pravo na zaradu u slučaju trudničkog bolovanja, ali ne i porodiljskog odsustva.

Svi zaposleni u preduzeću do otvaranja stečajnog postupka, naglašava ona, spadaju u red poverilaca i mogu da imaju potraživanja samo do datuma objavljivanja stečajnog postupka.

Kako bi porodilje obezbedile kućni budžet i ostale na istoj plati i tokom porodiljskog odsustva, dovijaju se na različite načine.

Jedna od mogućnosti je da se po dobijanju otkaza zbog stečaja prijavi kod fiktivnog poslodavca i nastavi da prima naknadu zarade, koja je veća od one sa tržišta rada.

(Mondo/Novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lidija

Primace bedu,a sa tv ce nam se promovisati kako se poboljsavaju uslovi za bolji prirodni prirastaj. Uzas

special image