• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA IZNENADILA SVET PO INOVATIVNOSTI: Skočili još četiri mesta na globalnoj listi pametnih zemalja

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Srbija je u ovogodišnjem izveštaju Globalnog indeksa inovativnosti napredovala za četiri mesta i zauzima 53. mesto od 131 ekonomije sveta na listi, mnogo više nego što bi se očekivalo od ovako male zemlje.

 globalan lista inovativnosti skok srbija bolje plasirana Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Srbija je u ovogodišnjem izveštaju napredovala 16 mesta u oblasti nazvanoj "Nolidž impekt" (Knowledge Impact), koja meri uticaj znanja na razvoj ekonomije.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da je jedan od najznačajnijih rezultata u ovogodišnjem izveštaju to što su inovativne performanse Srbije ocenjene kao daleko bolje od onih koje se očekuju od zemlje sa bruto domaćim proizvodom poput Srbije.

Možda će vas zanimati

"Ovakav rezultat predstavlja još jedan uspeh za Srbiju, jer smo od 2014. godine, kada smo zauzimali 67. mesto, za šest godina napredovali čak 14 mesta", dodaje se u saopštenju.

Prva ekonomija sveta, po oceni Globalnog indeksa inovativnosti, je Švajcarska, na drugom mestu je Švedska, dok su na trećem mestu SAD, inače stecište svetske pameti.

Globalni indeks inovativnosti meri performanse 131 ekonomije na osnovu 80 različitih indikatora, kao što su stepen razvoja i primene nauke, visokoškolsko obrazovanje, kao i broj diplomiranih i naučnih inženjerskih specijalista u oblasti visoke tehnologije, stepen primjene i efikasnosti tehnologija i ekonomije znanja...

Izveštaj je objavila Svetska organizacija za intelektualnu svojinu - specijalizovana agencija UN, u saradnji sa njujorškim Univerzitetom Kornel i švajcarskom Multinacionalnom biznis školom (INSEAD).

(MONDO/Srna)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image