• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO NAS TRGOVCI DERU, CRNO NA BELO: Državna komisija ispituje zašto su nam televizori i kompjuteri SKUPLJI ZA TREĆINU

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Komisija za zaštitu konkurencije je na osnovu podataka Eurostata za 2019. godinu, konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Srbiji bile za čak 13% veće u odnosu na prosečne cene u EU. Od Mađara skuplji za neverovatnih 39%.

Navedeno je da su na primer, u Srbiji cene za pojedine kategorije proizvoda, bile veće za 33% do 39% u odnosu na cene u Mađarskoj, gde je porez na dodatu vrednost 27%, dok je u republici Srbiji taj porez 20%.

Pritom su cene potrošačke elektronike u Mađarskoj bile za 2,5% niže u odnosu na prosek Evropske unije.

Možda će vas zanimati

Komisija je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti i obavila nenajavljene uviđaje u privrednim društvima koji su najveći domaći trgovci - Roaming Electronics, Tehnomanija i Comtrade Distribution.

To je, kako se navodi, urađeno radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojima se ograničava konkurencija na trzištima maloprodaje i veleprodaje potrošačke elektronike u Srbiji.

Komisija je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo i uvidom u javne podatke o cenama je utvrđeno, da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim ili gotovo identičnim cenama.

Komisija osnovano pretpostavlja da postoje usaglašene obaveze, odnosno dogovori, kojima se određuju cene i uslovi trgovine u daljoj prodaji, što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona.

Komisija poziva sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da ih dostave na adresu Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ratko

Necemo o tomenkoliko nas deru sa cenama vec o kvalitetu te tehnicke robe koja nema veze sa kupljenom robom u nekoj od EU zemalja. Lupestina sta drugo reci! I svi kupuju i cute to je jos veci problem. Znaju da jadan narod nemoze nista i ovi sto nas vidento debelo koriste!

Jolle

Uopste nije komplikovano proveriti tvrdnju o cenama ovih proizvoda kod nas i u EU. Samo bojim se da ce razlike u ceni biti mnogo vece od ovih koje ste vi naznacili u procentima izmedju nas i njih. Pogledajte cene kompjuterske opreme i komponenata i kolika je razlika a ona nije mala i krece se po negde cak i do 50 i 60 % od cena koje su u EU za istu robu. Ko nas dere bas bi voleo da znam a i ko to dozvoljava i omogucava. Drzava nam je trulez u svakom pogledu i smejem se na svako povecanje plata ili penzija jer znam da ce za toliko da sve poskupi ali zato ce glavni da se sepuri kako se zivi bolje ne znam samo kome je to bolje a cene ce pratiti sva povecanja bez obzira kolike su u EU i dali su realne.

Milica

Zasto se ne raspitaju zasto je hrana toliko poskupela u zadnja tri meseca?Nema inflacije?!Euro stoji a cene idu gore.Pocnite od mleka, jogurta...osnovnih namirnica.

special image