• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMA UTAJE U FAM-u, PONOVITI "PRESUDU": Đuraškovićeva odbrana traži oslobađanje pred Apelacionim sudom

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

U Apelacionom sudu u Beogradu danas je nastavljena sednica za razmatranje žalbi na drugu prvostepenu presudu vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženim u tom slučaju.

Trećeg dana sednice, svoje žalbene navode iznosilo je tužilaštvo, a potom i branilac prvookrivljenog u ovom slučaju Mila Đuraškovića, advokat Zoran Ateljević.

Đurašković je, kao vlasnik Nibens grupe, osuđen na jedinstvenu kaznu od četri godine i tri meseca zatvora i novčanu i kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza i zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u slučaju oštećenja Kruševačke fabrike maziva (FAM).

Možda će vas zanimati

Njegov branilac je zatražio od Apelacionog suda da ga oslobodi optužbi, podsećajući da je taj sud (Apelacioni sud) ranije u celosti prihvatio odbranu njegovog klijenta kroz njegovu raniju žalbu na prvu prvostepenu presudu, koju je ukinuo i naložio ponavljanje suđenja.

Međutim, kako je naveo, prvostepeni sud nije postupio po žalbenim primedbama i doneo je istu predsudu.

"Ako je tako, Apelacioni sud sada mora da postupi po svojim ranijim stavovima i da ga (Đuraškovića) oslobodi", rekao je Ateljević.

Sednica Apelacionog suda je javna i planirano je da traje 10 radnih dana, do 18. septembra, ali kako se stvari odvijaju mogla bi da bude završena i sredinom naredne sedmice.

Sutra i u petak govoriće advokati ostalih optuženih, a okrivljeni, njih ukupno 11, mogli da reč dobiju od ponedeljka.

Na razmatranju je sada druga prvostepena presuda Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženim izrečena u martu 2019. godine u Specijalnom sudu u Beogradu.

On je osuđen na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja sinu Marku da utaji pored po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320.3 miliona dinara.

Apelacioni sud je ranije potvrdio presudu kojom su Mišković i ostali pravosnažno oslobođeni optužbi za oštećenje putarskih preduzeća u Srbiji, ali je ukinuo deo presude koji se odnosio na utaju poreza i naložio da mu se suđenje ponovi.

Pošto je presudu već jednom ukidao, Apelacioni sud sada treba da donese pravosnažnu odluku, a može da ovu presudu potvrdi, preinači ili da sam otvori glavni pretres i izvede ključne dokaze, neophodne za presuđenje.

Osim Miroslava Miškovića u ovom slučaju njegov sin Marko osuđen je zbog utaje gore pomenute sume na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dionara.

Njegovo preduzeće Mera Invest DOO obavezano je da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

U ovom slučaju Miškovićima se sudi zbog optužbi za utaju poreza od poslova sa putarskim preduzećima koji je tokomprvostepenog postupka spojen za postupkom koji je ranije pokrenut zbog navodnog oštećenja kruševačke Fabike maziva.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image