• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMERIKA I EVROPA VAPE ZA SRPSKIM VOĆEM: U zemlji šljiva sve više žbunova borovnice, svet "grabi" domaće proizvode

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

U poslednjih nekolika godina povećava se zanimanje srpskih voćara za podizanje zasada visokožbunaste borovnice.

 Borovnica u Srbiji izvoz borovnice Izvor: Rina

U izdanju Naučnog voćarskog društva Srbije upravo se pojavila studija "Borovnica, tehnologija gajenja, zaštite i prerade” koju potpisuju dr Aleksandar Leposavić i dr Darko Jevremović, istraživači Instituta za voćarstvo u Čačku.

Na 200 stranica autori su dali jedan od najsveobuhvatnijih naučnih pogleda na položaj, svojstva i budućnost ove lekovite voćke koja osvaja sve više prostora u Srbiji odakle se 80 odsto godišnje proizvodnje izveze kao sveža roba.

Možda će vas zanimati

Novijih godina povećava se zanimanje srpskih voćara za podizanje zasada visokožbunaste borovnice. Trenutno, ona se u nas gaji na 2.500 hektara. Prvi uspešni koraci u tom cilju napravljeni su 2006. godine u Arilju, u sastavu projekta "Uvođenje plantažnog gajenja borovnice u opštini Arilje", kojeg je uradio i vodio dr Leposavić.

Borovnice su prve godine zasađene na 60 ari, sledeće na još 70 i danas zasad obuhvata ukupno 3,7 hektara, sve u selu Stupčevićima.

"Zahvaljujući poštovanju svih propisanih tehnoloških zahvata u pripremi i zasnivanju zasada, kao i njegovog kasnijeg održavanja, zasađene biljke u Strupčevićima za kratko vreme dostigle su izuzetnu kondicionu pripremljenost. Prosečni prinosi koji se ostvaruju u ovom zasadu su na visini svetskih rekorda i u 2019. godini iznosili su više od 28 tona po hektaru", kaže dr Leposavić.

Sa zdravstvene tačke posmatrano, posebno je značajan visok sadržaj kalijuma, magnezijuma i oksidanasa u ovoj voćki, a to dejstvo plodovi zadržavaju i tokom sušenja i drugih oblika prerade. Lekovita svojstva, koja su dokazana širom sveta, raspolažu i plod i list borovnice.

Izvor: Rina

 Najveći deo plodova u svežem i smrznutom stanju proguta tržište EU i SAD, preko lanaca velikih trgovinskih centara, gde se ostvaruju cene od 1,5 do čak 8 američkih dolara za kilogram, zavisno od sezone, pakovanja i tržišta.

Autori studije učinili su posebnu pažnju uzgajivačima, navodeći na kraju knjige kakva ih i kolika ulaganja očekuju, i to u evro za svaku od 30 stavki, sve za površinu od jednog hektara.

Tako je za troškove materijala, od sadnica, strugotine i mineralnog đubriva, potrebno uložiti 15.080 evra. Razne usluge – od analize zemljišta do prskanja i međuredne obrade koštaju 1.555 evra, dok je za radnu snagu potrebno 2.040. Najveći deo ulaganja odlazi za kapitalne troškove: primarnu mrežu i pumpnu stanicu (5.000), sistem kap po kap (2.500) i protivgradnu zaštitu (18.000). Sve u svemu, 44.175 evra.

(Mondo/Rina)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Samo da primetim

Borovnica je izuzetno isplativa vocka , prepoznata kao vanredno zdrava. Visoko je cenjena u celom svetu tako da ima neograniceno trziste.Cene jesu vrlo visoke ali potrosac zna da se radi o produktu najvece vrednosti i pa cena ne ogranicava potrosnju,sto proizvodnju cini zaista izuzetno profitablnom. Srbija ima izuzetne uslove za ovu biljku, moze postati svetski prepoznat proizvodjac ,kao i kod maline i kupine. Malo jeste problem sa berbom, trazi se dosta radne snage , ali cena dozvoljava da se pristojno plate beraci pa to olaksava taj problem. Daj boze da i Vlada Srbije podstakne razvoj proizvodnje borovnice, jednostavno to je vocka koja zahvaljujuci svojim hranljivim svojstvima ima ogromnu perspektivu bas u nasoj zemlji.Ne zaboravite da je cena 300 gr organske borovnice na trzistu min. 5-7 evra

,ㅗㅎㅇ쇼

Sadnice uvezene rasprodati pa pelcovati kupce sadnica s ne sadnice...roba prodata kupac se "odselio tamo"

Montenegro

🤣🤣🤣🤣🤣

special image