• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UZIMAJU OD 20 DO 240 DINARA: Ako podižete novac sa bankomata, postoji šansa da vam to DEBELO NAPLATE

Autor Marija Ivetić

Sve finansijske ustanove propisale su minimalne iznose provizije kada se podiže keš sa nematičnog bankomata.

Podizanje novca sa bankomata svoje banke ne košta ništa, ali izvlačenje gotovine karticama na aparatima drugih banaka naplaćuje se od jedan do tri odsto.

Možda će vas zanimati

Sve finansijske ustanove propisale su i minimalne iznose provizije kada se podiže keš sa nematičnog bankomata. Ta suma se kreće od 20 do 240 dinara, zavisno od banke koja je izdala karticu. Pojedine banke prave razliku, pa je podizanjem dinom jeftinije nego u slučaju "viza" ili "master" debitne "plastike".

Visinu provizije određuje banka u kojoj klijent ima račun tj. banka koja je korisniku izdala platnu karticu kojom se podiže gotovina na bankomatu druge banke. Prosta računica pokazuje da je najneisplativije podizati manje sume. Ako je minimalna provizija recimo 200 dinara, a dva odsto za veće iznose, istu proviziju platiće i onaj ko podiže 500 dinara, kao i onaj ko podiže 10.000 dinara. Ispada da je za drugog to zaista dva odsto, za prvog je čak 40 odsto!

Podaci o naknadi koju pružaoci platnih usluga propisuju za podizanje gotovine sa automata mogu se naći na pojedinačnim sajtovima banaka, ali od prošle godine i na sajtu Narodne banke Srbije. Razlog je, kako je objašnjeno u NBS, da bi se obezbedila uporedivost tih naknada, ali i ostalih koje imaju veze sa podizanjem novca i plaćanjem između različitih banaka.

U delu "Naknade pružalaca platnih usluga povezane s platnim računima" mogu se pronaći podaci o ceni dizanja keša sa bankomata u zemlji i inostranstvu. Posebno su prikazane i tarife koje se odnose na kreditne kartice u delu "Platne kartice i gotov novac".

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Novosti)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Firga

Pa to nije nista novo, od davnina tudje banke skidaju proviziju a maticne banke nesto malo. Meni i moja banka ciji sam clan skine tipa 20 dinara.

UnKnown

Ima banaka gde nema provizije, u jednoj sam od takvih (da ne reklamiran koja je) i dobro mi dođe ta usluga.

Mmaakk

@UnKnown ima al se mesecno odrzavanje placa 600 i vise dinara

special image