• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USKORO ĆETE MORATI DA GA PLAĆATE! Stiže NOVI POREZ kakav Srbija do sada nije imala

Autor Marija Ivetić

Nacrt zakona o digitalnoj imovini koji omogućava trgovinu digitalnim valutama je spreman.

 bitkoin bitcoin porez kriptovaluta placanje poreza Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Bogatstvo u bitkoinima uskoro će zvanično priznati i Srbija. Nacrt zakona o digitalnoj imovini koji omogućava trgovinu digitalnim valutama je spreman, a uz njega idu i troškovi kakve do sada nismo poznavali.

Možda će vas zanimati

Suština je da ako dobijete bitkoin na poklon morate i da platite porez. Nova obaveza predviđena je pomenutim zakonom i to je još jedan porez o kome bi građani trebalo da povedu računa.

A nije nemoguće da bitkoin dobijete na poklon. Setite se priče kada su građani Srbije za neke posebne datume od prijatelja i kolega često na poklon dobijali jedinice investicionih fondova. I to se događalo baš na počecima razvoja ove industrije u našoj zemlji.

Digitalna imovina je digitalni zapis koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi. Može da se koristi kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja, ali nisu zakonsko sredstvo plaćanja.

U zakonu se navodi i da digitalna imovina nije nužno vezana za zakonsko sredstvo plaćanja i nema pravni status novca ili valute, ali je građani i firme prihvataju kao sredstvo razmene.

U Ministarstvu finansija kažu da će regulisanje ovog pitanja mnogim inovativnim preduzećima omogućiti lakše finansiranje.

Ko u Srbiji trguje kriptovalutama?

Statistika govori da su korisnici kriptovaluta uglavnom muškarci u dvadesetim i tridesetim godinama koji su solidno tehnički potkovani. Međutim, u periodima kada cena naglo raste, pojavljuje se i veliki broj ljudi van navedene kategorije.

"Kriptovalutama se može plaćati uglavnom u nekim restoranima i kafićima, mada je moguće kupiti i računarsku opremu ili platiti članarinu u teretani. Kada je u pitanju onlajn plaćanje, tu praktično nema ograničenja. Skoro sve što možete platiti drugim metodama, možete platiti i kriptovalutama, što preko trgovaca koji direktno prodaju za kriptovalute, što preko posredničkih servisa koji to omogućuju", objasnio je Aleksandar Matanović, jedan od osnivača Bitcoin asocijacije Srbije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Blic)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stevan

Ahahhahahha. Smesnije u zivotu nisam cuo. Pa zato i napravljen bitcoin da ne bi banke imale uticaj nad tom valutom. Samim tim nrma poreza. Nego ovo pisu neki tupsoni koji zele da plase narod. Ono na prepad.

dzi

sve je ovo lepo, ali sta ako neko drzi neku stabilnu valutu? teter, USDC, etc... s' jedne strane paypal uvodi placanje preko kripta, s' druge strane drzava Srbija kaska za celom pricom, ponovo! tuga jesenja.

Covid 19

Da li i porez plaćam u bitkoinima?

special image