• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVO POVEĆANJE PLATA: Medicinski radnici prvi, posle i drugi sektori po sledećem rasporedu

Autor Dušan Ivković

Prvi kojima će novčanik biti deblji su medicinski radnici

Svi medicinski radnici dobiće od 1. januara naredne godine povećanje plata za pet odsto, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.Ostali zaposleni u javnom sektoru do 31. marta dobiće povećanje od 3,5 odsto, što znači da će januarska, februarska i martovska plata biti uvećana za taj procenat.

Možda će vas zanimati

Potom, od 1. aprila njihove zarade će rasti još 1,5 odsto, tako da ukupno povećanje bude pet odsto. Ovde se misli na prosvetu, vojsku, sudstvo, socijalnu zaštitu, javnu upravu...

Podsetimo, u novembru 2019. godine zarade u javnom sektoru su povećane u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari - 15 odsto, dok su doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili povećanje od po 10 procenata.

Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

Plate svim zdravstvenim radnicima država je ponovo povećala u aprilu ove godine, u jeku pandemije korona virusa, i to za 10 procenata.

Godinu dana ranije, početkom 2019, zaposleni u javnom sektoru dobili su povećanje plata od sedam do 12 odsto. Najviše, je pripalo medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima - 12 procenata, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto.

Zaposlenima u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto.

Veću platu za pet odsto u 2019. dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gricko

10 % lekarima za vreme covida je stimulacija, a ne povišica. U januaru će skinuti stimulaciju od 10%, a dati povišicu od 5%. Čisto da ne bude zabune.

Dr

Kada treba lečiti vojne osiguranike tu smo, kada treba lečiti civele opet smo tu. Kada treba povećati platu onda smo mi lekari u vojnom zdravstvu--vojska. Jedino je kod nas normalno da lekar specijalista u vojnoj bolnici ima osnovnu platu 93000 din., a u civilnim bolnicama 110000din. Samo me zanima kako je to moguće kada smo završili iste škole i obavljamo istu delatnost. I da napomenem za one koji nisu upućeni, potpisali smo 10% dodatak na platu za vreme covid-a, a ne trajno povećanje, što je ogromna razlika i sa njime su nam plate koliko sam napisala.

Covid 19

Zejtin je otisao na 160 dinara, evo sad u Nisu platih grejanje,prvi racun u ovoj godini,fiksni deo za stan od 60m2 otisao sa 1400 na 2000,to je 600 din vise mesecno, a taj deo se placa i leti. O kom povećanju pričaš. Ideš mi na nerve i slabiš mi imuni sistem. Za leba nemam a ti se frljaš cifama.

special image