• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE O NOVOM POREZU! Plaćaćemo za šupe, podrume, ali dolazi i promena koja se odnosi na STANOVE!

Autor Marija Ivetić

Kraj ove godine obeležila je izmena seta poreskih propisa.

 porez na imovinu poreska resenja placanje poreza placanje kazna oslobadjanje od poreza Izvor: MONDO/Goran Sivački

Član Upravnog odbora Udruženja poreskih savetnika Srbije Aleksandar Vasić objašnjava koje su novine i daje odgovore na pitanja na koji način se dostavljaju poreska rešenja, da li svi moraju da imaju e-sanduče, kako se računa dan dostavljanja rešenja, ali i ko može da bude oslobođen poreza na imovinu.

Aleksandar Vasić za Jutarnji program RTS-a kaže da još nismo u fazi da svi građani moraju da imaju poresko sanduče od sledeće godine, ali da dostava u elektronskom obliku ulazi na velika vrata u poreski sistem.

"Ono što treba da znamo je da će građani svoje elektronske sandučiće imati na portalu e-uprava, a firme koje podnose poreske prijave preko portala poreske uprave oni već imaju sanduče na tom portalu", objašnjava Vasić.

Možda će vas zanimati

Da li svi moraju da imaju poresko sanduče?

Prema njegovim rečima, Zakon o poreskom postupku je definisao način dostave poreskih rešenja i on može biti poštom, ličnom dostavom putem dostavljača, putem elektronske pošte ili slanjem u e-sanduče.

"Ono što će biti generalno pravilo da oni koji poreske prijave predaju u elektronskom obliku njima će se dostavljati elektronski poreska rešenja, a oni koji dostavljaju poreska rešenja u papirnom obliku njima bi i dalje dostava trebalo da se vrši poštom", ističe Aleksandar Vasić.

Dodaje da je za poreska rešenja poreza na imovinu predviđeno da se dostavljaju u elektronskom obliku ako se građanin registrovao na portalu e-uprava.

Ono što može biti problem u sprovođenju svega ovoga, kaže Vasić, je da postoji jedan deo građana koji je izvršio registraciju na portalu e-uprava, da bi iskoristio neke druge pogodnosti kao što su zakazivanje za vađenje ličnih karata, pasoša itd, ali da ne koristi svakodnevno portal.

"Onoga momenta kada se registrovao smatra se da koristi portal e-uprava i njima će biti dostavljano u elektronskom obliku", ističe poreski savetnik.

Dodaje da za sada zakonom nije predviđeno da se poreski obveznici na neki drugi način obaveštavaju o pristizanju poreskih rešenja.

"Ono što smo mi sugerisali je da se radi na poboljšanju ovog servisa, pa da se dostavlja rešenje na mejl ili SMS porukom", kaže Vasić. Smatra da u Srbiji još uvek nije praksa da mali poreski obveznici, odnosno građani, angažuju poreske savetnike.

Dodaje da ono što zakonodavac mora voditi računa jeste da digitalizacija, kao strateška stvar Vlade definisana dobro, ali da se mora voditi računa i o kontekstu u kome se to radi i o stepenu digitalne pismenosti građana.

Kako se računa dan dostavljanja rešenja?

Smatra je neopravdano prošla van interesovanja jedna od stvari koja je još prošle godine promenjena, a to je kako se sada računa dan dostavljanja rešenja, odmah ili sa nekim zakonskim rokom.

Dostavljanje poreskih rešenja se smatra onog dana kada je rešenje primljeno. To su situacije kada se dostavlja poštom.

"Prošle godne je promenjen zakon o poreskom postupku i tada je definisano da se rešenja koja se dostavljaju u elektronsko sanduče smatraju dostavljeni danom postavljanja u sanduče. To može praviti popriličan problem", kaže Vasić.

Ako poreski obveznik, objašnjava poreski savetnik, tog dana kada je poreska uprava postavila rešenje ne izvrši uvid u njega, njemu se značajno skraćuju rokovi za žalbu koji teku od momenta dostave.

Što se tiče poreza na imovinu i načina obračuna osnovice tu se suštinski ništa nije promenilo.

"I dalje se osnovica računa prema vrsti nepokretnoti, površini i prosečnoj ceni kvadrata u određenim zonama. Podelu opština na zone i prosečnu cenu kvadrata donose jedinice loalne samouprave", rekao je Aleksandar Vasić.

Važna promena

Dodaje da se samo jedna stvar promenila, a to je da će stanovi koji su kategorizovani za obavljanje delatnosti ili oni stanovi koji se u potpunosti ili pretežno koriste za obavljanje delatnosti oporezovati kao poslovni prostor.

 porez na imovinu poreska resenja placanje poreza placanje kazna oslobadjanje od poreza Izvor: MONDO/Goran Sivački

Ko može da bude oslobođen poreza na imovinu?

U smislu poreskih oslobađanja se ništa nije menjalo.

"Porez na imovinu se i dalje ne plaća na pravo svojine zemljišta do 10 ari, pravo korišćenja gradskog građevinskog zemljišta do 10 ari. Porez na imovinu ne plaćaju ambasade i konzularna predstavništva, crkve i verske zajednice i porez se ne plaća na objekte za primarnu poljoprivrednu proizvodnju", naglašava Vasić.

Ističe da je porez na nasleđe i poklon je deo Zakona o porezu na imovnu. Uvodi se oporezivanje nasleđene odnosno poklonjene digitalne imovine, a poreska oslobađanja su ostala ista kao u prethodnom periodu.

Neće se plaćati porez na poklon primljen od jednog lica u jednoj godini do 100.000 dinara.

Plaćanje poreza na pomoćne objekte

Što se tiče pomoćnih objekata, poreski savetnik objašnjava da je Zakon o porezu na imovinu regulisao da se porez plaća na sve nepokretnosti.

"Ni do sada ništa od nepokretnosti nije bilo izuzeto. Pomoćni objekti samo do sada nisu bili u zakonu prepoznati kao posebna vrsta objekata. To je u praksi stvaralo velike probleme jer je dolazilo do većeg oporezivanja jer su ti pomoćni objekti neretko svrstavani u stambene ili poslovne objekte. Ovom izmenom zakona su pomoćni objekti prepoznati kao posebna kategorija i trebalo bi da dovedu to toga da budu realnije oporezovani", smatra Vasić.

Ministarstvo finansija pripremilo je izmene Zakona o porezima na imovinu, a jedna mala promena znači da će građani i firme ubuduće plaćati porez i na takozvane "pomoćne objekte" koji do sada nisu bili oporezovani.

Ova grupa nekretnina vrlo je široko definisana, pa tu spadaju i podrumi, šupe za smeštaj ogreva, bunari, rezervoari, kotlarnice, zgrade za smeštaj životinja, ambari, pa čak i nadstrešnice sa osnovom većom od 10 kvadratnih metara, koje su samostalni objekti.

Novi porez na imovinu obveznici će plaćati počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022.

(Mondo/RTS)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Budite bolje informisani od drugih, &a target="_blank" href="https://appurl.io/ybynoYBGl">PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.&/p>

Ovo ne smete propustiti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 35

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zvončica

Gori od Turaka ali kad bude ustala kuka i motika....Jel može neko da mi objasni zašto se plaća porez na nešto što ne donosi nikakvu zaradu?

Libos

Srbin se loži na državu al neko drugi da plaća... :D Pa plaćajte sad braćo Srbi, to ste tražili, to ste i dobili.

Miško

Jel naplaćuju porez na nasledstvo iako naslediš od roditelja svoj porodični stan u kome si odrastao? Zar ništa baš od nasledstva nije oslobođeno poreza? Sramota ako se naplaćuje i na to, plus celog života im plaćaš porez na imovinu. Ko zna koliko puta ti njima isplatiš vrednost nekretnine kroz generacije. Zapravo neograničeno, dokle god ti je u vlasništvu.

 porez na imovinu poreska resenja placanje poreza placanje kazna oslobadjanje od poreza