• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GASTARBAJTERI ĆE MORATI DA PLATE POREZ SRBIJI! Uvodi se velika novina, evo na koga se sve odnosi!

Autor Marija Ivetić

Poreska uprava najavila je da će krenuti oštrije sa naplatom poreza u vezi sa doznakama iz inostranstva, koja prvenstveno pogađaju predstavnike IT sektora, ali i druga lica koja imaju status tzv. frilensera. Sada se postavilo i pitanje tzv. gastarbajtera

Povodom nedoumica i tumačenja u javnosti poslednjih dana o tome da li je i naša dijaspora obavezna da plaća porez na dohodak građana Milan Trbojević, poreski savetnik kaže da su obveznici svi koji su rezidenti Srbije.

Dakle i naši građani u inostranstvu ukoliko ispunjavaju uslove da se mogu smatrati rezidentima, a po Zakonu o porezu na dohodak građana, rezidenti Srbije su građani koji na teritoriji Srbije borave 183 ili više dana, ili ovde ima prijavljeno prebivalište ili im se ovde nalazi centar poslovnih i životnih aktivnosti.

"Srpski rečeno ako ovde ima stan, porodicu ili firmu", pojašnjava Trbojević.

Možda će vas zanimati

Prema njegovim rečima u obe ove situacije građanin je obavezan da plaća porez na dohodak građana kao i doprinose za socijalno, tj. penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Poreze i doprinose može da plaća po osnovu autorskog ugovora ili ostalih prihoda, a potencijalno, zavisno od visine prihoda, i godišnji porez na dohodak građana. Trbojević naglašava da ovde nije reč ni o kakvom novom zakonskom rešenju, jer ono godinama postoji u našoj zakonskoj regulativi, samo je sada aktuelizovana priča o njemu, zbog sličnosti sa obavezama influensera.

Tako navodi da se recimo postavljalo pitanje da li je građanin Srbije koji ode na brod 10 meseci, dužan da plaća porez u Srbiji. Odgovor je da jeste, jer iako boravkom u Srbiji dužim od 10 meseci ne ispunjava prvi uslov o rezidentnosti, time što ima prebivalište u Srbiji, porodica mu je tu, ispunjava drugi uslov i dužan je da plaća porez.

Trbojevic međutim, navodi da naši građani koji rade u inostranstvu mogu biti oslobođeni od plaćanja poreza na dohodak građana ili dela tog poreza ovde, ukoliko je u zemlji gde žive plaćen porez na njihovu platu, a Srbija sa tom zemljom ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

No i tada, ukazuje on, doprinosa za socijalno osiguranje ne mogu da se oslobode i dužni su da ih plate u obe zemlje.

"U slučajevima kada ne ispunjavaju uslove za oslobađanje od plaćanja poreza, u zemlji gde rade plate porez na platu koju primaju. Ono što im ostane u Srbiji se računa kao bruto zarada i na nju se plaća porez i doprinosi za penzijsko - invalidsko i zdravstveno osiguranje", objašnjava Milan Trbojević.

(Mondo/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Anketa

Da li smatrate da bi gastarbajteri trebalo da plaćaju porez?

  • Ne, zašto bi ako ne žive ovde?!

    93.19% (6364)

  • Da, ako možemo mi, mogu i oni!

    6.81% (465)

Da li smatrate da bi gastarbajteri trebalo da plaćaju porez?

Rezultati

Pročitajte i ovo

Komentari 371

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Everest

Trebalo bi oporezovati i vazduh. Najpostenije po kilazi i to po kategorijama. Debeli najveci porez, a mrsavi manji porez. Koriscenje kanalazicije takodje placati na drugaciji nacin. Debeli skupo, srednje razvijeni manje, najmanje mrsavi. Zivot u gradovima oporezovati . Najskuplji treba da je u Bg, a najeftiniji po zabitima po Srbiji.

Миле

Гувернерка НБС има плату око 600.000 грађани минималац 32.000 и није је срамота нек прикаже шта плаћа јавно од пореза до комуналија незна ни како то изгледа и сви остали бизнисмени само грабе после прогласе стечај и нема наплате,поштени нас воде у европу

Живка

Покрали су зајам за Србију па ће и гастарбајтере лоповима се осладило па само измишљају намете и законе а они први не плаћају комуналије и порезе живе ко паразити на рачун грађана нек се дијаспора отцепи и ко ће онда да нам лобира пошто ови плаћеници нису способни

special image