• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SINIŠA MALI NAJAVIO NOVU POMOĆ DRŽAVE GRAĐANIMA I PRIVREDI ZBOG KORONE: Srbija je izbegla najcrnje scenarije!

 Lana Stošić
Autor Lana Stošić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom korona virusa iznositi šest milijardi evra, odnosno oko 12,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

 sinica mali pomoc drzave korona Izvor: ATA Images /Antonio Ahel

"Krajem novembra imali smo bolju naplatu PDV nego što smo očekivali, što su izuzetno dobre vesti", rekao je Mali za Večernje novosti od nedelje, upitan odakle novac da se 17. i 18. decembra isplati po 5.000 dinara penzionerima i po jedna minimalna zarada radnicima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rentakar agencijama.

On je dodao da je Srbija izbegla najcrnje scenarije sa kojima su se suočile neke zemlje, nije bilo masovnih otpuštanja, zatvaranja fabrika, jer kako je rekao, država je na pravi način i odlučno reagovala u trenucima kada je to bilo potrebno. 

Možda će vas zanimati

Ministar finansija ponovio je da će od1. januara 2021. godine penzije u Srbiji biti biti povećane za 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, plate u zdravstvu za pet odsto, dok će ostalim zaposlenima u javnom sektoru primanje biti veća za 3,5 odsto, a najavio je dodatno povećanje zarada od 1,5 odsto za 1. april 2021.

"Želimo da građani, što je više moguće, ne osete krizu i da što manje oštećeni izađu iz ove pandemije. Prošlog decembra smo ispunili cilj koji smo definisali na početku fiskalne konsolidacije - da će prosečna plata u Srbiji biti 500 evra. Ona je sada već 520-530 evra", kazao je Mali.

Govoreći o budžetu Srbije za 2021. godinu, Mali je rekao planirano da se izdvoji 330 milijardi dinara za kapitalne javne investicije, odnosno 5,5 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP) zemlje.

Mali je rekao da nijedan strani investitor nije odustao od ulaganja u Srbiju zbog pandemije korona virusa, da je u prvih devet meseci vrednost direktnih stranih investicija bila 1,9 milijarda i da je u Srbiju došlo 60 odsto od svih investicija na Zapadnom Balkanu.

Naveo je da će kurs dinara ostati stabilan, i kako je dodao, dinar danas vredi isto, ako ne i više nego u martu kada je počela epidemija korona virusa.

(Mondo/Agencije)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Heder

Ukini 250 poslanika u skupštini, i njihov bogati besplatni rucak. To je ekonomija, druze mali.

Huh

Sve je dobro dok ne krene kao što najavljuju da će biti ono dali smo vam pomoć ako nemate da vratite onda nam dajete vlasništvo! Veliki Reset!

Djole

Da ne budemo na kraj srca i ajde da pohvalimo pomoć koja je bila do sada, ali kako objasniti ministru da nismo svi javni sektor i penzioneri? Mi iz privatnog sektora definitivno imamo drastično umanjen posao, dazbine za period u kom uopšte nismo smeli da radimo i plus sada prilicno umanjeno radno vreme?!

special image